monty roberts
monty roberts

Wetenschappers uiten kritiek op Monty Roberts

Nieuws

Een drietal Poolse onderzoekers hebben een rapport gepubliceerd waarin duidelijke kritiek wordt gegeven op de werkwijze van paardentrainer Monty Roberts. Er wordt onder andere gesteld dat de technieken van de Amerikaanse Roberts misleidend zijn en zelfs traumatische ervaringen bij paarden veroorzaken.


Een bekende veronderstelling uit Roberts publicaties is dat paarden, mensen als hun eigen soort zien. Volgens de onderzoekers, Pawel Muller, Anna Chranowska en Wojciech Pisula, van de Academie van Wetenschappen in Warsaw kan dit leiden tot een verkeerde interpretatie van het paardengedrag, hierdoor zouden mensen met te weinig kennis in gevaarlijke situaties belanden.

Verschillende technieken


Daarnaast zouden volgens de Poolse onderzoekers veel van de technieken van Monty Roberts overschat en niet wetenschappelijk te bewijzen zijn. De techniek van het longeren zonder lijn zou volgens Roberts zorgen voor minder stress bij het paard. De onderzoekers concluderen dat de verminderde stress ook simpelweg kan komen door het niet gebruiken van een zweep. Ook de bekende ‘join up’ techniek is niet wetenschappelijk te bewijzen, de gedachte achter deze techniek zou een verkeerde interpretatie zijn van het paardengedrag. Paarden zien mensen niet als andere paarden, de omgang is heel verschillend. Hierdoor zou het dan ook gevaarlijk zijn de rol van een paard op je te nemen.

Vijf termen


De onderzoekers legden vijf van Roberts’ termen nog eens extra uit:

Partnership: Volgens Roberts’ methode kun je een autoritair vrije relatie aangaan met een paard. De onderzoekers stellen echter dat dit gevaarlijk is vanwege het tekort aan respect van het paard.

Keuzevrijheid: Een paard zou volgens Roberts een keuze hebben om zelf ergens voor te kiezen. Maar wel binnen de eisen die Roberts aan hun stelt, voegen de onderzoekers er aan toe. Het ontbreken van een zweep is volgens hen dan ook niet gelijk aan een keuze voor vrijheid, maar alleen een manier om stress te verminderen.

Vertrouwen: Na 20 minuten een paard te hebben opgejaagd, is de keuze om bij jou te komen niet een gevoel van veiligheid, maar simpelweg het weghalen van druk. Het opjagen van een jong paard, om zogenaamd vertrouwen op te wekken, kan volgens de onderzoekers een traumatische gebeurtenis zijn voor het jonge dier.

Geen geweld: Volgens Roberts in geweld nooit het antwoord, maar in verschillende optredens van Roberts hebben de onderzoekers wel sporen van geweld gevonden. De incidenten waren klein en zouden weinig pijn veroorzaken bij het paard, maar deze incidenten zouden volgens hen niet geweldloos zijn.

Onnauwkeurig: Roberts zou gebruik maken van positieve beloningen. Tijdens trainingen zou hij echter voornamelijk gebruik maken van straffen. Deze straffen zouden onder andere bestaan uit: het paard opjagen en bedreigen met visuele signalen.

Voorzichtigheid


De onderzoekers stellen dan ook dat gebruikers van de verschillende Monty Roberts-methodes voorzichtig moeten zijn. Met een gebrek aan kennis zouden er gevaarlijke situaties kunnen ontstaan en meer schade worden aangebracht dan men denkt.

Bron: A Critical Comment on the Monty Roberts Interpretation of Equine Behavior