Fries (3)
Fries (3)

Paard op Afsluitdijk

Nieuws

Er komt een paard op de Afsluitdijk tussen Noord-Holland en Friesland. Althans, dat wil de Stichting Het Paard van Fryslân.


De plannen bestaan al langer, maar nu wil de stichting graag aansluiten bij het project van lichtkunstenaar Daan Roosegaarde, die opdracht van het Rijk heeft gekregen om op de Afsluitdijk aan de slag te gaan. Er wordt 13 miljoen euro voor beschikbaar gesteld. Daarmee zou het idee van de stichting dichterbij komen. Het paard dat de stichting wil realiseren kost in totaal tussen 2 en 2,5 miljoen euro.

Schaalmodel


De Schotse kunstenaar Andrew Scott werkt al aan een schaalmodel. Hij heeft al meerdere sculpturen gemaakt van raszuivere werkpaarden. Als er voldoende geld beschikbaar is, wordt het grote beeld, een kunstwerk van staal van ruim 25 meter hoog,  in Friesland gemaakt.

Kop Afsluitdijk


De Stichting Het Paard van Fryslân heeft de kop van de Afsluitdijk  aan de Friese zijde als ideale locatie op het oog, ‘omdat de transparante structuur van het Paard het best tot zijn recht komt in een open ruimte en omdat het op die plek een trotse entree markeert naar de provincie Fryslân. De Afsluitdijk en Het Paard van Fryslân zullen elkaar versterken als toeristische trekpleister.’

Geld


Stichting Het Paard van Friesland werkt samen met inwoners uit Friesland, de politiek en verschillende organisaties uit de provincie samen om zowel het geld als de locatie te verkrijgen. Begin 2014 werd gemeld dat er 40.000 euro aan donaties binnen is. Hoeveel geld er inmiddels is ingezameld, is onbekend.

Bron: Omrop Fryslan, De Telegraaf, Het Paard van Fryslân.