detail paard hoofd neusriem hoofdste oogl
detail paard hoofd neusriem hoofdste oogl

Petitie tegen te strakke neusriem

Nieuws

The Noseband Project is een petitie gestart tegen te strak aangesnoerde neusriemen. De petitie is niet gericht aan de FEI, maar aan het IOC, het Internationaal Olympisch Comité. De oprichter van deze petitie is van mening dat de FEI de huidige regels moet aanpassen en moet controleren op te strakke neusriemen door te meten hoeveel ruimte tussen het leer en de paardenhuid zit.


Onlangs bleek dat een te strak aangesnoerde neusriem stress bij paarden veroorzaakt. Uit het onderzoek, uitgevoerd aan de Universiteit van Sydney, bleek dat een te strakke neusriem ook een verminderde doorbloeding en vervorming van het nasale bot kan veroorzaken. The Noseband Project geeft aan dat ruiters de neusriemen te strak trekken om uitingen van verzet tegen te gaan.

Volgens de projectgroep heeft de FEI zich hier de laatste jaren te weinig mee bezig gehouden. De richtlijn van twee vingers tussen de neusband en de huid is namelijk verwijderd uit het FEI-reglement, omdat elke vingergrootte anders is en iedereen die controleerde op wedstrijden de vingers op een andere manier hiertussen stak. Wat betekende dat het meten hiervan niet precies genoeg was en dit daarom uit de richtlijnen is verwijderd. Dat gaf Trond Asmyr, FEI-directeur Dressuur en Paradressuur, in 2012 in het magazine People and Horses aan.
Volgens de projectgroep is deze afstand wel degelijk simpel te meten met een meetinstrument zoals het vlak of conische gatkaliber. Dit apparaat wordt gebruikt om de afstand tussen twee objecten te meten. Zij pleiten er dan ook voor dat deze gebruikt wordt op FEI wedstrijden en dat er weer een reglementswijziging plaats moet gaan vinden.

1200  handtekeningen


De petitie is inmiddels 1200 keer ondertekend. De projectgroep heeft de petitie aan het IOC gericht, omdat zij vinden dat de FEI de afgelopen jaren te weinig actie heeft ondernomen. De FEI is het hier echter niet mee eens en voelt er niks voor om een meetinstrument te gaan gebruiken. “Middels onze eigen veterinaire afdeling is de FEI continu bezig met het monitoren van relevante studies”, aldus een woordvoerder. “De FEI respecteert het onderzoek naar het gebruik van het vlak gatkaliber. Echter, kunnen paarden op een competitie zeer gespannen zijn. Daardoor gaat de voorkeur uit naar een fysieke controle, wat de veiligste en meest effectieve methode is om te controleren of de neusriem te strak zit, en niet naar het gebruik van een meetinstrument.”

De woordvoerder geeft aan dat de regels wel duidelijk zijn. “FEI stewards controleren altijd het harnachement van de deelnemende paarden om te bekijken of de regels nageleefd worden, het hoofdstel en bit zijn daarbij inbegrepen. Deze stewards controleren ook of de neusriem goed zit om een verkeerd effect van de riem op het paard juist tegen te gaan.”

Het is niet bekend wie er achter deze petitie zit. Bekijk hier de petitie.

Bron: Horses/The Guardian/Change