wijken
wijken

Wijken voor het been, maar hoe dan?

Training Opvallend

Het wordt in vrijwel elke klasse gevraagd en het is een goede trainingsmethode voor je paard: wijken voor het been. Er kunnen bij deze oefening veel dingen fout gaan. Hier een paar tips om perfect te leren wijken voor het been.

Voordat je het doet, moet je weten wat de oefening inhoudt. Het paard moet een lichte buiging hebben, tegengesteld van de richting waarheen het beweegt. De benen aan de binnenkant kruisen voorlangs de benen aan de buitenkant. Dus bij wijken voor het linkerbeen gaat het linkervoorbeen voor het rechtervoorbeen langs en het linkerachterbeen voor het rechterachterbeen.

Waarom je het zou moeten kunnen?

Zelfs als het op het niveau waarop je rijdt nog niet wordt gevraagd, is wijken voor het been toch een nuttige oefening om in je training toe te passen. Als je een begin wilt maken met appuyeren en schouderbinnenwaarts, dan is wijken een goede basis. Het is ook nuttig om je paard soepeler te krijgen, rechter en in balans.

Aan de slag

Als je de oefening nog niet eerder gedaan hebt, begin dan in stap. Dit helpt zowel paard als ruiter om de beenhulpen te begrijpen, voordat je in een snellere gang aan de slag gaat. Eenmaal in draf zorg je voor een goede, actieve arbeidsdraf die in balans is. We beginnen op de linkerhand. Maak een halve ophouding als je op de korte zijde van de rijbaan komt en ga op de tweede of derde hoefslag rijden.

Zitbeenknobbel

Breng je gewicht op je linkerzitbeenknobbel. Leg je linkerbeen achter de singel en vraag je paard om zijwaarts te bewegen voor je been, in de richting van de hoefslag. Gebruik je linkerteugel om een beetje buiging te vragen, maar zorg ervoor dat je paard tussen twee teugels blijft lopen en in balans blijft. Als je op de hoefslag komt, maak je je paard weer recht en rijd je het voorwaarts. Halve ophoudingen kunnen tussendoor gebruikt worden, maar je moet ook weer loslaten en je paard tussentijds belonen.

Veelgemaakte fouten

Het paard gaat scheef, teveel buiging, het paard rent voor het been weg en de achterhand is voor de voorhand. Bij al deze problemen geldt: ga terug naar de basis en begin opnieuw. Je kunt ook tussendoor de oefening afbreken door even rechtuit te rijden en daarna verder te wijken. Je hebt zo meer controle over de richting en rechtheid van je paard.

Bron: Horse and Hound