transport
transport

Verplichte gezondheidsverklaring voor paarden in België

Nieuws

Wie een paard in België wil invoeren, moet voortaan beschikken over een gezondheidscertificaat.


Deze maatregel neemt het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) om andere paarden te beschermen tegen infecties. De regelgeving geldt niet voor bijvoorbeeld Nederlanders die met hun paard op concours in België gaan, of op weg zijn naar een Belgische dierenkliniek. Een buitenrit op Belgisch grondgebied maken kan ook gewoon zonder certificaat, evenals deelname aan een culturele manifestatie, weidegang of een andere vorm van werken met het paard. Samengevat: als paarden minder dan 90 dagen in België verblijven is zo’n certificaat niet nodig.

Dierenarts


Om een gezondheidscertificaat te kunnen verkrijgen, moeten paardenhouders contact opnemen met een dierenarts. Die onderwerpt een paard aan een klinisch onderzoek en hij neemt bloed af voor een bloedanalyse. Daarmee wordt onderzocht of er een infectie aanwezig is van een zogenaamde aangifteplichtige ziekte.

Niet vervoeren


De dierenarts verstuurt de resultaten van zijn onderzoek en de analyse naar de PCE (Provinciale Controle Eenheid van het Federaal Voedselagentschap). Zolang het onderzoek duurt, mag het paard niet verder vervoerd worden. Als er geen bijzonderheden worden gevonden, mag de paardenhouder zijn paard gebruiken voor het doel waarvoor hij het heeft. Mocht er wel een infectie worden gevonden, dan zal de PCE de door de geldende wetgeving voorgeschreven controlemaatregelen toepassen.

Bron: Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV)