150803106_ABFweb
150803106_ABFweb

Voetballen met je paard

Nieuws

Hou je van voetbal? Of wil je gewoon spelen met je paard? Leer hem dan voetballen.


Allereerst moet je natuurlijk een bal hebben. Je kunt, afhankelijk van de grootte van je paard kiezen voor een gewone voetbal of een groter formaat bal, bijvoorbeeld een skippybal (zonder rond handvat) of een gymnastiekbal. Een grotere bal is veiliger, omdat hij zich dan minder snel kan verstappen op de bal.

Aanleren


Maak je paard vertrouwd met het voorwerp, door hem steeds te belonen als hij de bal aanraakt. Je kunt zover gaan dat hij met zijn neus de bal wegduwt, of misschien wel met zijn been.

Jambette


Als je je paard met zijn been wil leren voetballen, kun je dat doen door eerst de jambette aan te leren. Dat is een oefening waarbij hij op commando zijn been optilt en naar voren strekt. Dit kun je doen met behulp van een zweep, maar het kan ook zonder zweep. Als je het voorbeen met de zweep aanraakt en je paard tilt het (lichtjes) op, kun je deze reactie belonen. Als je het zonder zweep wil doen, kun je je hand achter de elleboog van zijn voorbeen leggen en vragen of je paard zijn voorbeeld optilt. Voor beide oefeningen geldt: klein beginnen en na enkele keren kun je deze uitbouwen.

Commando


Zorg dat je duidelijke commando’s hebt voor je paard. Dus voor de jambette bijvoorbeeld ‘been op’ of gewoon ‘jambette’. Ook kun je met je vinger wijzen en bijvoorbeeld zeggen ‘tik’ of ‘schop bal’ als je wilt dat je paard de bal aanraakt. Je kunt hem ook vooruit sturen naar de bal, bijvoorbeeld met ‘vooruit bal’.

Film


Je kunt zowel naast als op je paard voetballen. Kijk maar naar onderstaande filmpjes. Veel succes!




Bron: PaardenPraat.tv, Youtube Peter Rijnvos, Naturalnista, Vrijheidsdressuur