verkeer afstappen overgang druk weg buitenrit
verkeer afstappen overgang druk weg buitenrit

Buitenrit-dilemma: Blijven zitten of afstappen?

Nieuws

Tijdens een buitenrit kom je voorbij een weitje waar een ezel staat. Je paard schrikt zich rot en weigert verder te lopen. Of je wil een weg oversteken, maar het is druk en je paard wordt erg ongeduldig. Stap je af of blijf je zitten? Wat is veiliger? In Bit nr 236, vanaf nu te koop, geven dressuurruiter Frank Hosmar en etholoog Marc Pierard hun antwoord. Hieronder geven de mannen je alvast acht algemene tips die het buitenrijden veiliger maken.
  • Blijf bij elkaar als je in een groep rijdt. Steek gezamenlijk over of wacht met zijn allen.

  • Oversteken met tien of meer combinaties? Wacht tot de weg vrij is, laat twee ruiters midden op de weg halthouden en eventueel aankomend verkeer signaleren en stoppen. Als het verkeer is gestopt, kan de rest van de groep veilig oversteken. En vergeet niet om de automobilisten even te bedanken.

  • Paarden worden niet ‘gek’ buiten. Dressuurruiter Frank Hosmar heeft dat echt nog nooit meegemaakt en hij heeft met heel veel paarden buiten gereden. Hij kent wel ruiters die enorm gestrest raken buiten en dat overbrengen op hun paard.

  • Ben je nog onervaren en toch wat nerveus? Vraag een ervaren combinatie met je mee te gaan. Of wissel van paard! Laat een ervaren ruiter op jouw paard en rijd zelf op een rustig, ervaren paard.

  • Twijfel je of je paard netjes wacht bij de oversteekplaats? Neem een andere route of vraag iemand mee te lopen en te helpen. Zoek moeilijkheden niet op. Het verkeer houdt geen rekening met de training van jouw paard.

  • Afstappen bij ‘enge’ obstakels of een drukke wegovergang heeft alleen zin als je regelmatig grondwerk met je paard doet. En kun je thuis niet zonder hulp in het zadel komen? Blijf dan ook zitten. Wie dan bang is om te vallen kan beter thuisblijven.

  • Neem altijd een halstertouw mee als je gaat buitenrijden. Dat komt van pas als tuigage kapot gaat, maar ook als je een paard aan de hand wil leiden.

  • Stap niet vlakbij het angstaanjagende obstakel af of de drukke weg. Draai om, rijd een stukje terug, zet je paard netjes stil en stap dan pas af. Je wil voorkomen dat je paard zich lostrekt in de chaos.

  • Als je tijdens de vakantie een auto huurt, check je de remmen en het stuur voordat je de snelweg op rijdt. Check je huurpaard ook. Je moet kunnen sturen en stoppen. “Je bent of de chauffeur of de passagier”, zegt Marc Pierard.


Lees het hele artikel nu in Bit!