IMG_44359443972514
IMG_44359443972514

Haflinger Cavalo is een podiumbeest

Nieuws

Van trouwe Tinker tot ritselige Belg, van fanatieke minishet tot atletische Shire. In deze rubriek gaan we op zoek naar de niet alledaagse paardenrassen en hun talent. Dat hoeft niet per se dressuur te zijn of springen. In deze rubriek zetten we deze opvallende paradepaardjes in de schijnwerper. Vandaag: Cavalo, een Haflinger die in het theater optreedt.


Tijdens een kinderfeestje op stal, kwam Patricia Pels (29) uit Westzaan erachter dat haar Haflinger Cavalo al die drukte en aandacht helemaal te gek vindt. “Cavalo is een echte allemansvriend, hij vind alles en iedereen leuk en hoe meer mensen hoe beter.” Daarom besloot ze om daar meer mee te doen en zette ze een advertentie om kinderfeestjes bij haar op stal te vieren. Die advertentie trok de aandacht van twee theaterstudenten. Ze vroegen Patricia of haar pony ook geschikt zou zijn voor een theatershow. Patricia had daar wel vertrouwen in en wie niet waagt, die niet wint, dus ze nam de gok. “Daar stonden we dan. Hartje Amsterdam in de Jordaan. Cavalo moest een trapje op van drie treden, vervolgens door een smal gangetje, even wachten voor een deur en dan de zaal in.”

Eerste show


Na een paar keer oefenen was het dan zover: de eerste show. “Ikzelf was de eerste keer wat zenuwachtig: wat zou hij doen als hij de zaal in zou komen en het publiek begint ineens te klappen en te juichen? Maar dat was nergens voor nodig! Hij was helemaal in zijn element, super relaxed en stond daar gewoon zo van ‘wow zijn al die mensen hier voor mij?’ De weken vlogen voorbij en in totaal heeft hij zestien shows gedaan. Op allemaal verschillende plekken in Amsterdam: de Jordaan, Waterlooplein en zelfs op de Parade. Wat was mijn kerel braaf en wat was ik ongelooflijk trots op hem! Het vertrouwen was er altijd al, maar door deze ervaring is dat alleen maar meer en meer geworden.”

Zelfverdiend


De 12-jarige Haflingerruin is nu tien jaar in het bezit van Patricia. Ze kocht hem van haar zelfverdiende geld. “Ik zat een beetje te struinen op internet. Het was nog helemaal niet de bedoeling om al een paardje aan te schaffen, maar ik zag zijn foto en beschijving en ik was op slag verliefd. Toen ik op verzoek meer foto’s kreeg, kon ik er haast niet meer van slapen.  Uiteindelijk heb ik de knoop doorgehakt. Deze knapperd moest ik gewoon in mijn stalletje hebben. In het echt was hij nog veel knapper dan op de foto.”

Recreatief


Patricia kocht Cavalo om recreatief te rijden en daarnaast wat dressuurlessen te nemen.  ,,En om er hopelijk mijn beste maatje van te maken.” Ze moest nog twee jaar wachten voor ze op hem kon rijden, maar dat had ze er voor over.  “Cavalo kan inmiddels leuk dressuurmatig lopen en ook buiten rijden vind hij het einde. Wij zitten met de stal pal tegenover het duingebied, dus dat is voor ons ideaal.”

Knuffelkont


Voor Patricia is er geen liever paard. “Hij wil met iedereen knuffelen. Hij wordt ook gebruikt als therapiepaard. Hij weet wanneer hij rustig moet blijven. Als ik er kinderen op zet, die een beetje bang zijn of op therapeutische basis komen, doet hij perfect zijn best. Je kunt er alleen niet iemand opzetten die denkt hem zomaar even alles te laten doen. Dan pikt hij dat niet. Als ik erbij ben vindt hij alles goed. Verder is hij gek op springen: hij gaat zelf, als hij los staat,  heen en weer over een hindernis als ik die bij hem in de bak zet.”

Kritiek


Een keer, na een theatershow, werd Patricia door een man aangesproken, die kritiek had. “Denk je werkelijk dat dit paard dit leuk vindt om te doen?”, vroeg hij. Patricia voorzag hem van weerwoord: “Hoezo, meneer denkt u van niet? Dit paard weegt zo’n 500 kilo, ik ken mijn paard en als hij dit echt niet leuk vindt gaat hij echt niet hier naar binnen en blijft hij al helemaal niet zo rustig!  Ondertussen genoot Cavalo van het publiek dat voor hem klapte en hem bewonderde.”

PS: Heb jij ook een Paradepaardje? Vul dan hier het formulier in en wie weet komt jouw paard in deze wekelijkse rubriek! Elke zondag vind je een nieuw Paradepaardje online.

IMG_148096783047547
IMG_44425532439989