Afbeelding

Het afscheid van Martsje

Nieuws

Je paard, je maatje, je ‘alles’… En dan is hij niet meer. Hoe ga je verder, maar ook: hoe kijk je terug op jullie tijd samen? Aafke Rianna Brouwer vond haar Friese merrie Martsje zwetend op de grond van haar stal. Haar aorta was gescheurd en in een mum van tijd moest ze afscheid nemen.


[row]

[seven]

“Ik was samen met mijn buurmeisje aan het bakken in de keuken. Tussen het bakken door gingen we regelmatig naar de jonge katjes in de stal. Als we met hen aan het spelen waren, konden we ook mijn Friese merrie Martsje en mijn pony Tomke zien staan. Op dat moment was er nog niets aan haar te zien, ze stond gewoon rustig in haar stal.”

[/seven]
[five]
[panel]

Martsje
1996 tot 2015


Eigenaar: Aafke Rianna Brouwer (2002)
Ras: Fries
Kleur: Zwart


Martsje was mijn liefde op het eerste gezicht.


[/panel]
[/five]
[/row]

Voeren


“Toen we klaar waren met bakken, wilden we de paarden gaan voeren. Zodra we in de stal kwamen hoorde ik Tomke al hinniken, ik wist niet echt waarom, hij deed dit anders nooit. Toen we de stal inliepen, zagen we Martsje zwetend op de grond van haar stal liggen. Ze lag te beven en sloeg met haar benen. We hebben snel mijn vader erbij gehaald, hij was op dat moment buiten aan het werk. Hij heeft meteen de dierenarts gebeld en gezegd dat deze met spoed moest komen.”

Gescheurde aorta


“Marleen, onze dierenarts, was er binnen vijf minuten. Toen ze de stal weer uitliep vertelde ze ons gelijk het slechte nieuws, Martsje was niet meer te redden. Ze kon op dat moment haar mond al niet meer dichthouden, haar slijmvliezen waren wit weggetrokken en haar hele lichaam was nat van het zweet. Marleen hoorde veel vocht in haar longen en buik. Dit was waarschijnlijk bloed, haar aorta was gescheurd. In zo’n situatie moet je heel snel een beslissing maken, Martsje kon niet gered worden en haar zo laten lijden was ook geen optie. Ze moest meteen worden ingeslapen en van haar pijn bevrijdt worden, daar was iedereen het gelukkig mee eens. Nadat ze was ingeslapen liep er bloed uit haar mond en neus. Dit bevestigde dat haar aorta gescheurd was.”
‘Tomke lag slapend tegen haar aan’

Afscheid nemen


“Het was vrijdag toen Martsje werd ingeslapen, helaas kon ze op maandag pas worden opgehaald. Omdat zij en Tomke zo aan elkaar gehecht waren, kon hij hierdoor wel rustig afscheid van haar nemen. De eerste nacht hebben we haar dan ook, met de deuren open, in de stal laten liggen. Tomke kon zo zelf beslissen of hij bij haar wilde zijn of niet. De volgende ochtend vond ik hem, slapend, tegen Martsje aan. Later die dag hebben we Martsje naar buiten verplaatst, we zijn toen wel elke dag nog met Tomke gaan kijken. Toen ze maandag werd opgehaald stopte Tomke direct met eten. Ze waren altijd samen en nu was hij opeens alleen. We hebben ook een ezeltje, maar hier wilde hij niets van weten. Hij heeft uiteindelijk drie weken bijna niets gegeten, hierna leek hij te snappen dat Martsje echt niet meer terug kwam en begon langzaam weer wat te eten.

Samen zijn


“Ik mis Martsje nog steeds elke dag. Toen ik haar kreeg was het liefde op het eerste gezicht en sinds die tijd deden we alles samen. Gezellig buitenritten maken met vriendinnen en onderweg picknicken, of in de zomer samen onder de tuinslang om lekker af te koelen. Ook kon ik hele middagen bij haar in de weide zijn, ze ging vaak liggen en ik kroop dan zachtjes tegen haar aan. Ik heb dan ook echt mijn maatje verloren.”

[gallery link=”file” columns=”4” ids=”https://www.bitmagazine.nl/wp-content/uploads/2016/06/aafke-rianna-fotos-587.jpg|,https://www.bitmagazine.nl/wp-content/uploads/2016/06/aafke-rianna-fotos-699.jpg|,https://www.bitmagazine.nl/wp-content/uploads/2016/06/aafke-rianna-fotos-700.jpg|,https://www.bitmagazine.nl/wp-content/uploads/2016/06/DSC03595.jpg|” orderby=”rand”]

[hr]

Elke vrijdag vind je een nieuw verhaal online. Wil jij jouw verhaal vertellen? Geef je op!


[button href=”https://www.bitmagazine.nl/algemeen/heb-jij-je-paard-verloren-doe-je-verhaal-in-de-online-rubriek/49407/”]Geef je op[/button]
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding