vrachtwagen
vrachtwagen

Paarden staan 60 uur op transport

Nieuws

World Horse Welfare maakt melding van een schokkend paardentransport waarbij paarden 24 uur achter elkaar op de vrachtwagen stonden. De paarden reden 2253 kilometer, van Polen naar Italië en maakten ondertussen maar één stop.


Dit betekent dat de paarden in totaal 60 uur op de wagen stonden. Tony Evans van World Horse Welfare ontdekte het transport. “De vrachtwagen met de uitgeputte, gestreste en bange paarden arriveerde net na een reis van 24 uur vanuit Polen, door Tsjechië, Slowakije, Hongarije en Slovenië naar Italië”, vertelt hij. De paarden mochten er na 24 uur om te ‘rusten’, maar toen moesten ze weer twaalf uur op transport naar hun eindbestemming: een slachthuis in het zuiden van Italië.

“Veel van de dieren konden niet meer goed lopen en sommige hadden zulke slechte benen dat een paar minuten staan al pijn zou doen, laat staan een hele dag”, aldus Evans. De hengsten stonden naast de merries, de veulens er gewoon tussenin. Er was tijdens de reis geen water beschikbaar en de uitgedroogde paarden wilden meteen drinken bij de controlepost. Daar kon één paard niet langer staan. “De paarden waren stil, teruggetrokken en gespannen. Het was hartverscheurend.”

WHW verzamelt nu bewijs om de Europese Commissie te laten zien dat dit niet langer kan. Sinds 1927 proberen ze al een eind te maken aan lange transporten. Met resultaat: het aantal transporten is van 165.000 in 2001 afgenomen tot 54.000 in 2012. Ook de vrachtwagens zijn aangepast.

Klik hier voor foto’s.

Bron: Horse and Hound