Halthouden
Halthouden

Tips voor het halthouden

Nieuws

Halthouden. Het klinkt heel simpel, maar toch is het dat lang niet altijd. Je paard staat niet vierkant. Hij komt tegen de hand in. Hij staat niet stil. Om te zorgen dat je perfect kan halthouden, geeft Horse & Hound je enkele tips.

Als je in je proef al direct moet binnenkomen over de AC-lijn en moet halthouden, is het belangrijk dat je dat meteen goed doet. Dit is de eerste impressie voor de jury en zet de toon voor de rest van de proef. Als je hier dus al de mist in gaat, kan het zomaar zijn dat je voor de rest van de proef toch ook wat minder scoort. Dus hoe zorg je ervoor dat je goed halt houdt?
  1. Allereerst is het belangrijk dat je paard goed aan je been is en soepel over zijn rug loopt.
  2. Ondersteun je paard goed in de aanloop naar het halthouden. Maak een paar kortere drafpassen zodat je je paard even goed zijn balans laat zoeken. Door hem kleinere passen te laten maken en zijn balans te laten vinden, vergroot je ook de kans dat je paard vierkant staat.
  3. Neem de tijd. Als je te vlug wil halthouden, kan je paard zijn balans kwijt raken. De kans dat hij dan vierkant zal halthouden is klein. Begin daarom echt op tijd met het voorbereiden op het halthouden. Je kunt in een proef immers niet denken: ah ik ben er nog niet helemaal klaar voor, dan stop ik maar drie meter later. Nee, je moet op die X stoppen, dus zorg dat je op tijd begint en ook echt op de X kan halthouden.
  4. Denk voorwaarts in plaats van achterwaarts. Natuurlijk moet je paard langzamer gaan en stoppen, maar als je teveel denkt aan langzamer gaan, dan mis je impuls tijdens het halthouden. Houdt je paard goed tussen je handen en benen, maak halve ophoudingen en druk je benen een beetje aan. Dit zorgt ervoor dat je paard zijn achterbenen netjes onder de massa gaat plaatsen.
  5. Als je paard zijn achterhand opzij zet als je gaat halthouden, kun je dit corrigeren. Dit doe je door met je been tegendruk te geven.
  6. Als bovenstaande niet helpt, kun je tijdens je training ook twee balken parallel van elkaar neerleggen en daartussen halthouden. Let wel op dat je dan niet teveel gaat ‘steunen’ op de balken om ervoor te zorgen dat het goed gaat. Uiteindelijk moet je het wel zelf doen, maar in het begin kan het een handig hulpmiddel zijn.
  7. Zodra je stil staat, laat je paard dan met rust. Probeer hem niet nog een klein beetje ronder in te stellen of hem nog net met dat linkerachterbeen een stapje te laten zetten zodat hij vierkant staat. Dit kun je in de training uiteraard wel doen, maar tijdens je proef kun je beter zorgen voor rust.
  8. Oefening baart kunst, zo is het ook met het halthouden. Hierbij geldt overigens wel dat je je paard niet moet straffen als hij niet netjes, vierkant stil staat. Laat het gaan en rij voorwaarts. Zodra je paard het wel netjes doet, beloon je hem uiteraard.

Meer tips om je paard vierkant te laten halthouden? Lees dan ook eens deze tips.

Bron: Horse & Hound