DSC_0818
DSC_0818

Paradepaardje: Champan, een cremello Lusitano met blauwe ogen

Nieuws

Van trouwe Tinker tot ritselige Belg, van fanatieke minishet tot atletische Shire. In deze rubriek gaan we op zoek naar de niet alledaagse paardenrassen en hun talent. Dat hoeft niet per se dressuur te zijn of springen. In deze rubriek zetten we deze opvallende paradepaardjes in de schijnwerper. Vandaag: Champan, een cremello Lusitano met blauwe ogen.“Ik was eigenlijk al een tijdje op zoek naar een leuke palomino, omdat ik dat zo’n mooie kleur vind”, vertelt Berber van der Meer (26) uit Marssum. “Ras maakte me niet zoveel uit, als hij maar een beetje leuk dressuur kon lopen en een klein sprongetje kon maken. Toen kwam ik deze cremello Lusitano ruin tegen bij Stal Buitengewoon in Zwolle en was meteen verliefd: wat een aparte verschijning met z’n blauwe ogen.”

Groen


“Ik heb hem niet gelijk gekocht want onder het zadel was hij nog wel erg groen. Even goed over nadenken dus. Maar ik kon hem niet meer uit m’n hoofd krijgen. Dus hebben we hem toch opgehaald! En het is een schat van een paard, ik ben super blij met hem!”

Vies


Berber heeft het over de vierjarige ruin Champan. “Ik noem hem vaak Champi of Champion, omdat hij altijd vies is, haha! Het is lastig om hem dan weer schoon te krijgen, want de vlekken trekken echt in en krijg je er niet meer uit. Ik was hem dan met Biotex.”

Wildebras


“Champan is echt een wildebras, hij kan niet stil staan. Hij doet altijd gek en probeert dit onder het zadel ook, maar hij zal nooit echt gemeen doen, ik vertrouw hem volledig.” De 1.58 meter metende Champan kan de Spaanse pas, maar dat is voor de lol, want Berber is hem aan het opleiden voor de dressuursport. Dat is niet het enige waar haar Lusitano geschikt voor is. “We hebben de derde prijs gewonnen met ringsteken! En een tweede prijs met een BB oefenwedstrijdje met 196,5 punten, dus dat wordt binnenkort een startpas aanvragen. Af en toe mag hij mee lopen in de lessen die ik geef bij ons op Stal Lunia, dit vindt hij erg leuk. En de leerlingen vinden het geweldig om op hem te rijden.”

Lelijk


“Sommige mensen vinden zijn ogen heel mooi, maar er zijn ook veel die hem eng vinden. Langs de ring hoor je sommige mensen zeggen: ‘Oh wauw!’ Maar ook mensen die zeggen: ‘Moet je dat zien, lelijk!’ Het maakt mij niks uit want ik vind hem geweldig!”

PS: Heb jij ook een Paradepaardje? Vul dan hier het formulier in en wie weet komt jouw paard in deze wekelijkse rubriek! Elke zondag vind je een nieuw Paradepaardje online.

image
image1