Afbeelding

Het afscheid van Dandy Boy

Nieuws

Je paard, je maatje, je ‘alles’… En dan is hij niet meer. Hoe ga je verder, maar ook: hoe kijk je terug op jullie tijd samen? Dandy Boy maakte op 28-jarige leeftijd, samen met zijn amazone Iris Groeneveld, zijn rentree in de dressuur. Samen schopte ze het tot de L2. Hierna mocht hij met pensioen, maar als snel begon hij minder te stralen en gaf zijn lichaam het op.


[row]

[seven]

“Toen ik negen jaar was mocht ik van mijn tante op één van haar pony’s gaan rijden, dit was Dandy Boy. Ik mocht hem als mijn eigen pony beschouwen. Ondanks dat hij al 27 was, gedroeg hij zich niet zo. Hij was heel erg druk en altijd vrolijk, met rijden was het ook echt een pittige pony. We reden vooral dressuur en één keer in de week hadden we samen les.”

[/seven]
[five]
[panel]

Dandy Boy
1984 tot 2015


Eigenaar: Tina Schoonhoven (1982)
Verzorger: Iris Groeneveld (2001)
Ras: Welsh
Kleur: Bruin


Dandy voelde zich zeker niet oud.


[/panel]
[/five]
[/row]

Wedstrijden


“Na ongeveer een jaar rijden, hebben we een startkaart aangevraagd. Dandy maakte als 28 jarige pony zijn rentree in de dressuur. Binnen een jaar reden we L2 en dat terwijl dit de eerste pony was waarmee ik wedstrijden ging rijden. Voordat ik met Dandy begon had ik alleen op de manege af en toe een proefje gereden. We wonnen regelmatig en hadden vaak hoge punten, dat was toch wel extra leuk met zo’n oude pony tussen al die veel jongere pony’s.”

Pensioen


“Maar ondanks dat hij zo fit en energiek was, verraadde zijn lichaam wel zijn leeftijd. Hij had ingevallen holtes boven zijn ogen en een vrij hoekig figuur gekregen. In september 2014 reden we dan ook onze laatste wedstrijd. Ik werd inmiddels vrij groot voor hem en Dandy werd nu echt te oud voor de sport. Hij mocht van zijn welverdiende pensioen gaan genieten. Voor Dandy bleek al snel dat dit pensioen eigenlijk niet was wat hij wilde. Als ik met mijn nieuwe pony, Zorro, ging rijden, kwam hij gelijk langs de bak staan om te kijken. Hij werd steeds sipper. Het leek wel of hij wegkwijnde nu hij niet meer in de dressuurring mocht stralen.”
‘Zijn lichaam was op’

Nier problemen


“Zijn lichaam liet hem ook steeds verder in de steek en zijn nieren werden slechter. Op dat moment hebben we een moeilijke beslissing moeten nemen. Ondanks dat ik Dandy als mijn eigen pony mocht beschouwen, was hij natuurlijk nog van mijn tante. We hebben dan ook met z’n drieën, mijn tante, moeder en ik, de beslissing gemaakt hem in te laten slapen.”

Herinnering


“Een tijd voor het afscheid van Dandy, had mijn tante al afscheid moeten nemen van een andere oude pony: Verona. Ook hier heeft Dandy zeker een terugval van gekregen, ruim 25 jaar waren ze onafscheidelijk, onze “oudjes”. Voor Verona had ze een gedenksteen gemaakt, deze lag naast de picknick tafel. Tijdens Dandy zijn laatste dagen hebben we ook voor hem zo’n gedenksteen gemaakt. Het was erg moeilijk om afscheid van hem te nemen, maar het moest nou eenmaal. Zijn lichaam was op. Het afscheid zelf verliep heel rustig, in het bijzijn van mijn tante, mijn moeder en ikzelf is hij in de weide naast de stal ingeslapen.”

Kraai


“Ik weet niet of het toeval is of wat anders, maar sinds Dandy er niet meer is, zit er altijd een kraai op de lantaarnpaal naast de bak als ik aan het rijden ben. Ook als ik met Zorro op wedstrijd ga, is er altijd een kraai. Eén keer lande deze zelfs voor Zorro zijn voeten, net voordat we een finale gingen rijden. Het is wat raar, maar het geeft me iedere keer weer het gevoel dat Dandy er toch nog is.”

Bijzonder


“Het is nu bijna een jaar geleden, maar ik mis Dandy nog iedere dag. Hij was altijd vrolijk en ook vooral heel grappig. Hij was mijn eerste pony en zal dus altijd extra bijzonder blijven. Ik heb van hem geleerd dat je niet zomaar mag opgeven, je moet gewoon doorgaan. Ik mis dan ook vooral zijn aanwezigheid, hij kwam altijd even aanrennen zodra ik op stal kwam.”

[gallery link=”file” ids=”https://www.bitmagazine.nl/wp-content/uploads/2016/06/IMG_0027.jpg|,https://www.bitmagazine.nl/wp-content/uploads/2016/06/IMG_0087.jpg|,https://www.bitmagazine.nl/wp-content/uploads/2016/06/IMG_2519.jpg|Dandy Boy (links) & Verona (rechts),https://www.bitmagazine.nl/wp-content/uploads/2016/06/IMG_3719.jpg|,https://www.bitmagazine.nl/wp-content/uploads/2016/06/IMG_3745.jpg|”]

[hr]

Elke vrijdag vind je een nieuw verhaal online. Wil jij jouw verhaal vertellen? Geef je op!


[button href=”https://www.bitmagazine.nl/algemeen/heb-jij-je-paard-verloren-doe-je-verhaal-in-de-online-rubriek/49407/”]Geef je op[/button]
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding