image2
image2

Paradepaardje: Drumhorse Mees was ongepland

Nieuws

Van trouwe Tinker tot ritselige Belg, van fanatieke minishet tot atletische Shire. In deze rubriek gaan we op zoek naar de niet alledaagse paardenrassen en hun talent. Dat hoeft niet per se dressuur te zijn of springen. In deze rubriek zetten we deze opvallende paradepaardjes in de schijnwerper. Vandaag: Mees, een Drumhorse.


Giga groot, maar wel mooi. Dat krijgt Eveline Melis (47) uit Eijsden vaak te horen over haar Mees. Zij is de trotse bezitter van deze vijfjarige bruinbonte met zwarte ruin, die maar liefst 1.78 meter meet. Het is een Drumhorse, een ras dat oorspronkelijk uit Engeland komt. Het ras heeft zijn naam te danken aan zijn functie: twee kettledrums dragen tijdens bepaalde ceremonies. De paarden moeten dan ook groot en sterk genoeg zijn om dit te kunnen doen en vooral ook rustig zijn. Uit kruisingen van onder ander Clydesdales, Shires en Friezen met Gypsy Cobs is het Drumhorse ontstaan (zie de wiki op Bokt.nl).

Ongepland


Mees was een ongepland paard. “Hij is verwekt toen ik op vakantie was. Mij is bij terugkomst niets verteld en ik had hem dus ook niet verwacht tot tien dagen voor de bevalling”, vertelt Eveline. Maar, zegt ze. “Ik ben vanaf dag een helemaal verliefd op dit ongeplande paard.”

Laatste paard


Toch is Eveline af en toe wel eens een beetje bang voor hem. Want Mees kan heel hard galopperen. Eveline noemt hem pittig, maar betrouwbaar. Ze rijdt zowel met hem in de bak als op buitenrit. Even leek dat niet meer mogelijk. Hij had namelijk een straalbeenbreuk. ,,Na heel veel inzet van de dierenarts en hulp van anderen hebben we hem weer helemaal aan het lopen gekregen.” Nu probeert Eveline voor de rest van haar en zijn leven van Mees te genieten. “Het is mijn laatste paard.”

Opvallend


Ook andere mensen genieten van hem, merkt ze. “Iedereen schuift voor hem. Je zit lekker hoog en hij is opvallend waardoor we veel aandacht krijgen. Gezellig als mensen je aanspreken een praatje maken. De meeste mensen kennen het ras niet.” Hoewel Eveline vooral positief is over haar Mees, is er ook een nadeel: qua optoming is er in Nederland nauwelijks iets te krijgen. “Bijna alles moet uit Ierland komen.”

PS: Heb jij ook een Paradepaardje? Vul dan hier het formulier in en wie weet komt jouw paard in deze wekelijkse rubriek! Elke zondag vind je een nieuw Paradepaardje online.