20110503031
20110503031

Sensibele paarden meest geliefd bij ervaren ruiters

Nieuws

‘Angstige’ of ‘sensibele’ paarden kunnen voor zowel ruiter als instructeur een behoorlijke uitdaging zijn in de omgang en het rijden. Maar het werken met een sensibel paard heeft ook fijne kanten blijkt uit onderzoek, vooral voor gevorderde ruiters.


Angstige paarden, of in ieder geval de paarden die meer reactief zijn, zijn het meest gecompliceerd om te rijden en gaan confrontatie uit de weg door weg te duiken, te gaan rennen of te bevriezen. Dat reactieve paarden dit ontwijkgedrag meer vertonen dan niet-reactieve paarden bleek ook tijdens de International Equitation Science Conference in Frankrijk.

Ieder paardenkarakter heeft voor- en nadelen


De Franse gedragsonderzoeker Léa Lansade vertelt: “Aan de andere kant bleek ook dat de meest angstig aangelegde paarden over het algemeen meer geliefd zijn bij de meest ervaren ruiters. In sommige gevallen presteren deze paarden het beste tijdens (spring)wedstrijden.” Dit laat zien dat er geen ‘goede’ en ‘slechte’ persoonlijkheden zijn, maar dat ieder paardenkarakter voor- en nadelen heeft, gebaseerd op waar je het dier voor gebruikt.

Meer onderzoek naar persoonlijkheid


Persoonlijkheid is hier een synoniem voor temperament, dat kan worden gedefinieerd aan de hand van verschillende ‘pakketjes’ van karaktertrekken en eigenschappen die er van jongs af aan zijn en relatief stabiel blijven gedurende verschillende situaties in de rest van het leven. Tijdens de conferentie in Frankrijk werd het karakter van paarden in combinatie met hoe ze te rijden zijn nader bekeken. Het werk van Léa Lansade en Marianne Vidament was daarin belangrijk. Er wordt meer en meer onderzoek gedaan naar persoonlijkheid, omdat blijkt dat dit een zeer belangrijke factor is in het beïnvloeden, op welke manier dan ook, van het leven van een dier.

Persoonlijkheid als eerste criterium


Uit onderzoek bleek dat karaktereigenschappen zoals ‘angstigheid’ of ‘moedigheid’ een sterke invloed hebben op het leerproces van verschillende soorten dieren, waaronder paarden. Persoonlijkheid is dan ook een een erg belangrijk element van het fokken en rijden van paarden. Uit een eerder Australisch onderzoek bleek ook dat persoonlijkheid één van de eerste criteria is voor maneges. Een grote enquête wees uit dat dit zelfs het belangrijkste criterium is voor ruiters en fokkers. “De persoonlijkheid wordt al geëvalueerd in verschillende selectieprogramma’s voor sportpaarden, maar deze evaluaties zijn vaak nog subjectief en niet gestandaardiseerd.”

Persoonlijkheid en gebruik


Het ondezoeksduo vertelde tijdens de conferentie: “De laatste jaren zijn er veel persoonlijkheidstesten ontwikkeld om karaktertrekken in paarden te onderzoeken. Denk daarbij aan angstigheid, zelfverzekerdheid, moedigheid, extraversie, reactie op mensen, kuddedrang en gevoeligheid voor aanrakingen. Voordat we paarden doelbewust op persoonlijkheid gaan selecteren, moeten we er eerst achter komen welke persoonlijkheden het best passen bij het gebruik van het paard. Het belangrijkste is dat er geen ‘goede’ en ‘slechte’ persoonlijkheden zijn, maar dat iedere persoonlijkheid voor- en nadelen heeft in relatie met het gebruik.”

Bron: Horsetalk