Afbeelding

Het afscheid van Westy

Nieuws

Je paard, je maatje, je ‘alles’… En dan is hij niet meer. Hoe ga je verder, maar ook: hoe kijk je terug op jullie tijd samen? Om later een nakomeling van haar paard te hebben, liet Kelly Bries haar merrie Westy dekken. Helaas was een veulen hen niet gegund en ging het tijdens de bevalling mis. Dit in combinatie met een andere blessure zorgde ervoor dat Westy niet meer pijnvrij kon leven. Voor Kelly kwam toen de moeilijke beslissing haar te laten gaan.


[row]

[seven]

“Toen Westy elf jaar was, heb ik haar laten dekken. Ik wilde graag iets van haar hebben als zij er niet meer zou zijn. Omdat ze al een hele poos mank liep, wist ik dat dit misschien niet heel lang meer zou duren. Ze liep mank doordat ze een trap van een ander paard had gekregen. Hierdoor had ze een losse botsplinter die tegen haar pees aanschuurde. Ze is hier aan geopereerd, maar dit hielp helaas niet. Omdat ze vanwege de pijn dit been ontlaste, raakte haar andere been overbelast en kreeg ze hierop hoefkatrol.”
[/seven]
[five]
[panel]

Westy
1999 tot 2012


Eigenaar: Kelly Bries (1985)
Ras: Oldenburger
Kleur: Vos


Westy was altijd te vertrouwen.


[/panel]
[/five]
[/row]

Dracht


“Voordat ik haar liet dekken, heb ik haar straal laten inspuiten met een medicijn, in de hoop dat de pijn weg zou gaan. Helaas hielp dit maar kort, na een weekje ging ze weer kreupel lopen. De dracht zelf verliep verder soepel, maar tijdens de geboorte ging alles mis. Het veulen was niet goed gedraaid. Doordat Westy te vroeg begonn met persen, kwam het vast te zitten in het geboortekanaal. Hierdoor is het veulen uiteindelijk gestikt en scheurde Westy compleet uit. Ze was ingescheurd tot aan haar darmen en moest gehecht worden.”

Veulen


“Westy had ondanks de pijn wel alle aandacht voor het doodgeboren veulen. Ze zijn twee volle dagen bij elkaar geweest voordat ik ze kon scheiden. Het veulen heeft al die tijd in de weide gelegen. Toen Westy uiteindelijk eventjes haar interesse verloor, heb ik het veulen snel bij haar weggehaald en begraven.”
‘Haar herstel verliep voorspoedig, maar ze bleef pijn houden’

Pijn


“Vanwege de pijn van het inscheuren en de hechtingen hield Westy haar ontlasting telkens op. Door de verstoppingen heeft ze een aantal koliek aanvallen gehad. Terwijl haar herstel hierna verder voorspoedig verliep bleef ze maar kreupel. Ze bleef pijn houden aan haar hoef vanwege de hoefkatrol. Anderhalve maand na de bevalling heb ik besloten dat het genoeg was zo. Ze had te veel pijn. Ik heb haar laten gaan.”

Vertrouwen


“Westy was mijn eerste eigen paard. Ik heb dan ook veel van haar geleerd. Natuurlijk de precieze verzorging van een paard, maar ook veel rijden. Voordat ik haar kreeg was ik gewoon manegeruiter. Westy wilde nog wel eens bokken en jolig zijn, dus ook dat heb ik op haar leren uitzitten. Maar wat ik toch het meeste aan haar mis is het vertrouwen wat ik in haar had. Samen door de bossen rijden en hard galopperen zonder te twijfelen of bang te zijn. De sterke vertrouwensband die ik met haar had, heb ik helaas nog niet met een nieuw paard.”

[gallery link=”file” ids=”https://www.bitmagazine.nl/wp-content/uploads/2016/07/392206_4432692375548_1274369339_n.jpg|,https://www.bitmagazine.nl/wp-content/uploads/2016/07/308791_2427607169671_990694754_n.jpg|,https://www.bitmagazine.nl/wp-content/uploads/2016/07/251603_2154148613378_6627503_n.jpg|”]

[hr]

Elke vrijdag vind je een nieuw verhaal online. Wil jij jouw verhaal vertellen? Geef je op!


[button href=”https://www.bitmagazine.nl/algemeen/heb-jij-je-paard-verloren-doe-je-verhaal-in-de-online-rubriek/49407/”]Geef je op[/button]
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding