150706106_ABFweb
150706106_ABFweb

Dressuurhoed in de ban in Nieuw-Zeeland

Nieuws

Ruiters in Nieuw-Zeeland mogen niet meer met een hoge hoed in de ring verschijnen. De paardensportfederatie Equestrian Sport New Zealand (ESNZ) wil de sport veiliger maken en daarom zijn alleen nog maar gecertificeerde veiligheidshelmen op wedstrijd toegestaan.“Veiligheid van ruiters, en veiligheid in het algemeen, staat voorop bij ESNZ”, laat de federatie in een verklaring weten. “Dat betekent dat de hoge hoed, die lange tijd beeldbepalend was, met onmiddellijke ingang niet meer is toegestaan in de disciplines dressuur en eventing.

Veiligheidstandaard


De federatie heeft ook zijn veiligheidseisen opnieuw onder de loep genomen. De Europese standaard daterend uit 1996 en 1997 EN1384 (BSEN1384) is verouderd en daarom doorgestreept. De nieuwe (conform Europese) standaardeisen zijn vanaf 31 juli 2017 van kracht, waarmee ruiters tijd krijgen om een nieuwe helm te kopen, als dat nodig is.

Stap vooruit


Federatiedirecteur Vicki Glynn noemt de nieuwe regel een enorme stap vooruit in de veiligheid van wedstrijdruiters. Ze zegt dat de ESNZ adviseert om sowieso altijd een helm te dragen als je met paarden omgaat. “Paarden kunnen onvoorspelbaar reageren en we weten dat paardrijden een risicovolle sport is. Daarom moeten we er alles aan doen om de veiligheid van de sport te verhogen.”

Waardige vervanger


Helaas kunnen we de hoge hoed niet meer toestaan op wedstrijden, maar de huidige veiligheidshelmen hebben tegenwoordig zulke elegante ontwerpen, waardoor ze een waardige vervanger vormen. Bovendien staat veiligheid op de eerste plaats.”

Bron: Horse and Hound
150608179_ABFweb