Diederik van Silfhout
Diederik van Silfhout

NK Dressuur: Goud voor Diederik van Silfhout

Nieuws

Het waren vier spannende dagen in Ermelo. Wie zou er met de nationale titel vandoor gaan en nog belangrijker: welke teams gaan naar de Olympische Spelen in Rio?


Met een score van 84.825 % gingen Diederik van Silfout en Arlando N.O.P. er gisteren met de nationale titel bij de senioren vandoor. Toen hij de ring uitkwam zei hij: “Toen ik Hans Peter zijn score hoorde, scheet ik zowat in mijn broek en toen dacht ik ‘als ik wil winnen kan het nu!”

De deur stond na de 80,85% van Hans Peter Minderhoud inderdaad op een kier. Het enige wat Diederik moest doen was boven zichzelf uitstijgen. “Ik reed de tweeërs op de gebroken lijn en drukte hem toen een beetje scheef, dat was echt zonde en helemaal niet nodig”, vertelt hij. “Maar dat kon ik nog een keer overdoen. Ik dacht: als de eners nou lukken en de pirouettes, die waren natuurlijk écht klein. Dit was zijn beste rit tot nu toe. Voor de Grand Prix wilde ik het te goed doen en heb ik te veel gedaan. Nu heb ik veel meer gestapt in het losrijden. Het is jammer van de twee-ers, maar dat was echt mijn fout. Verder ging hij super, ik was er heel blij mee.”



Edward Gal meldde Glock’s Voice zondag af voor de kür, omdat hij hem wilde sparen voor de Olympische Spelen. Daaruit kon in de middag al worden opgemaakt dat Edward in ieder geval deel zou uit maken van het Olympische team.

De Lichte Tour


Het Lichte Tour-kampioenschap was zaterdag voor Edward Gal en Glock’s Zonik, die vrijdag ook al de Prix St. Georges op hun naam schreven. “Hij liep écht een fijn kampioenschap”, vertelt Edward. “Nu merk je dat alles voor hem wat gewoner wordt. Op de selectiewedstrijden was hij nog best afgeleid omdat je daar direct van de vrachtwagen af de baan in moet, en hier kan hij relaxed op stal.” Voor de toeschouwers zag het eruit of Edward met twee spreekwoordelijke vingers in zijn neus richting de titel reed, maar dat viel nog wat tegen. Hij lacht: “Zo was het echt niet helemaal hoor! Maar hopelijk zag het er wel zo uit. Zonik heeft echt alle mogelijkheden, we gaan hem nu verder opleiden richting de Grand Prix. Volgend jaar hoop ik hem daarin te kunnen starten.”


De Zware Tour


In de Zware Tour wist Edward Gal ook de domineren. Met een score van 79.500% gaf hij zijn concurrenten het nakijken, al was het verschil met levenspartner Hans Peter Minderhoud minimaal. Met Voice had Edward één kans om zich kandidaat te stellen voor Rio. En die kans greep hij met beide handen aan.


De Olympische teams


De bekendmaking van de Olympische teams was gisteren niet meer zo spannend. Het springteam lekte vrijdag al uit en doordat Edward Voice niet startte in de Grand Prix wisten we al dat hij naar Rio zou gaan. De grootste verrassing zit hem in de reservecombinatie. Niet Daniëlle Heijkoop, maar Madeleine Witte-Vrees is de niet-meereizende reserve.
Dressuurteam

De dressuurruiters, die zullen afreizen naar Rio zijn kersvers Nederlands Kampioen Diederik van Silfhout met Arlando N.O.P., Hans Peter Minderhoud met Glock’s Johnson TN N.O.P., Edward Gal met Glock’s Voice en Adelinde Cornelissen met Jerich Parzival. Madeleine Witte-Vrees en Cennin zijn aangewezen als reserve-combinatie, totdat de paarden op 1 augustus vertrekken.

Bondscoach Johan Rockx: “In de breedte hebben we een heel sterk team. De scores liggen heel dicht bij elkaar. Als je die bij elkaar optelt, doen we zeker mee in de strijd om de medailles in Rio. Vier jaar geleden nam het team vanuit Londen zilver mee terug, vorig jaar wonnen ze de Europese titel. Onze combinaties zijn ervaren en presteren goed. Het worden spannende weken, maar ik zie het als een hele mooie uitdaging.”
Springteam

De springruiters, regerend Europees- en Wereldkampioen met het team en winnaars van teamzilver in Londen, horen in Rio de Janeiro tot de favorieten. Dit seizoen wonnen ze al de landenwedstrijden in La Baule en Rotterdam. Het team bestaat uit Europees- en Wereldkampioen Jeroen Dubbeldam en SFN Zenith N.O.P., de nummer twee van de wereldbekerfinale in april, Harrie Smolders en Emerald N.O.P., Maikel van der Vleuten met VDL Groep Verdi TN N.O.P. en Jur Vrieling met VDL Zirocco Blue N.O.P.. Meereizende reserve is Gerco Schröder met Glock’s London N.O.P..

Bondscoach Rob Ehrens: “Ik ben heel blij met dit team. Alle vijf mijn ruiters hebben kampioenschapservaring en kunnen het karwei echt afmaken als het moet. Het maakt niet uit op welke plaats in het team ik ze zet. We horen bij de favorieten. De vijf paarden zijn fit-to-compete, we gaan er voor.”
Eventingteam

Het eventingteam bestaat uit Merel Blom met Rumour Has It, Tim Lips met Bayro N.O.P., Alice Naber-Lozeman met ACSI Peter Parker en Theo van de Vendel met Zindane. Deze vier ruiters waren ook lid van het team dat vorig jaar op het EK als vierde eindigde. Merel en Tim waren lid van het team dat historisch brons won op het WK in 2014.

Bondscoach Martin Lips: “In 2014 en 2015 hebben we ruimschoots aan de eisen voldaan die nodig waren om ons voor Rio te kwalificeren. Daar was ik heel blij mee en ben nu trots dat we er ook staan met een team. De weg was afgelopen maanden niet makkelijk, maar we zijn er klaar voor. Met het team gaan we voor een top zes klassering. Wil je individueel vooraan meedoen dan moet je goed dressuur rijden, snel zijn in de cross en foutloos springen, is mijn verwachting, maar het belangrijkste is dat we met het team gaan voor een mooie klassering.”
Paradressuurteam

Het para-dressuurteam hoort bij de medaillekanshebbers in september in Rio. Bondscoach Joyce Heuitink heeft intensieve jaren achter de rug. “De aanloop naar Rio is een lange geweest met veel hoogtepunten. We hebben veel succes gehad op de wereldruiterspelen in 2014 en op het EK in 2015. Eigenlijk wist iedereen de vorm voort te zetten of het zelfs nog beter te doen. Soms met hetzelfde paard, soms met een ander paard en er zijn zelfs hele nieuwe combinaties. Ik denk dat we naar de Paralympics kunnen afreizen met een op vele vlakken sterke ploeg: rijtechnisch, kwaliteit van de paarden en mentaal.”

Het team bestaat uit:

Grade 1B:
Nicole den Dulk met Wallace N.O.P., en Estée Gerritsen met Exquis Onassis.

Grade 2:
Demi Vermeulen met Burberry

Grade 4:
Frank Hosmar met Alphaville N.O.P.

Rixt van der Horst gaat met Caraat mee naar Rio als individuele starter.



Klik hier voor alle uitslagen

Bron: Horses
Glock's Zonik