oren
oren

‘Helft van de mishandelingen veroorzaakt door paard zelf’

Nieuws

Toen afgelopen woensdag een paard in Den Bosch met een grote wond werd aangetroffen, stroomden de woeste reacties over een vermeende paardenbeul al snel binnen. De politie verklaarde dat het dier zich zelf verwond had, wat niet uniek is. Volgens deskundigen zijn de gruwelijke paardenverminkingen lang niet altijd het werk van mensen.


In een weiland aan de Vlijmenseweg werd woensdagavond een paard met een forse vleeswond in zijn been aangetroffen. Die wond was zo ernstig dat een dierenarts later moest besluiten het dier in te laten slapen. Aanvankelijk dacht de opgetrommelde veearts aan ‘een verwonding door menselijk toedoen’. Maar donderdag moest dat oordeel toch worden herzien: het paard zou zichzelf in de wei hebben verwond.

Hoewel er veel ophef is over geruchtmakende paardenmishandelingen, hebben verschillende deskundigen al eerder kanttekeningen geplaatst. “Het is mijn gut feeling dat zeker de helft van de meldingen van paardenmishandelingen door paarden zelf is veroorzaakt”, aldus dr. Machteld van Dierendonck in deze krant

Zij stelt tegelijkertijd dat paardenmishandelaars wel echt bestaan. Eerder dit jaar bood de stichting Zinloos Geweld tegen Dieren in de Tweede Kamer ruim 40.000 handtekeningen aan om hier meer aandacht voor te vragen.



Bron: Brabants Dagblad