image6
image6

Paradepaardje: Polopaard Tobiana springt over haar boxdeur

Nieuws

Van trouwe Tinker tot ritselige Belg, van fanatieke minishet tot atletische Shire. In deze rubriek gaan we op zoek naar de niet alledaagse paardenrassen en hun talent. Dat hoeft niet per se dressuur te zijn of springen. In deze rubriek zetten we deze opvallende paradepaardjes in de schijnwerper. Vandaag: Tobiana, een bonte Criollo.“Jarenlang heb ik gewerkt bij het Qm-poloteam bij renbaan Duindigt in Wassenaar, als groom en vrachtwagenchauffeuse, en daar werd ik mijn eerste jaar al verliefd op Tobiana”, vertelt Esther Troost (29). “Het is nu mijn paardje. Het is een heel ondeugend paard , vandaar dat ik haar denk ik ook zo leuk vind. Vanaf de eerste dag dat ik bij Qm kwam werken was ik gek op haar, ik ben sowieso mijn hele leven al gek op bonte paarden geweest, maar zij sprak me extra aan omdat ze zo vrolijk en ondeugend is. Die klik was er vanaf de eerste dag, en is nooit meer weggegaan.”

Over de boxrand


Tobiana is een 14-jarige bruinbonte merrie van 1,52 meter. Het is een Criollo, een Argentijns paardenras. “Ze komt uit Argentinië, zoals de meeste polo paarden, en daar waren ze blij dat ze er vanaf waren, vanwege haar streken. Ze is erg ondernemend en ondeugend. Zo is ze al meerdere keren over de boxdeur heen gesprongen (zonder kleerscheuren ) en schrikdraad houdt haar ook niet altijd tegen. De dag voordat ze moest vliegen, hadden ze haar netjes gemaakt en op stal gezet. Daar was mevrouw het niet mee eens. Ze sprong over de boxrand en rende de Campo (weiland) op en die zijn ontzettend groot daar.”

Favoriet


“Uiteindelijk in Nederland aangekomen, heeft ze zes jaar lang polo gespeeld. Todat -  eindelijk - afgelopen oktober mijn lieve man haar heeft gekocht van mijn oude baas. Zielsgelukkig was ik en ben ik nog steeds met haar. Eindelijk was ze bij mij. We hebben nog zes andere polo paarden voor mijn man, want die speelt ook polo, maar Tobiana is zeker mijn favoriet.”

Vriendjes


“Ze is vriendjes geworden met mijn mini-Shetlander. Als ze elkaar niet zien, roepen ze constant naar elkaar. En als ik met Tobi  ga rijden, loopt Troostje (de Shetlander) los mee, mensen vinden dit altijd erg leuk om te zien. Eten bij Tobi in de buurt is geen aanrader aangezien ze het gewoon van je afpakt.  Bij de polo rijden we altijd met paarden aan de hand - soms wel drie tot vier paarden - en een keer had ik Tobi aan de hand en zat ik een saucijzenbroodje te eten. Nou daar heb ik niet veel van op, binnen een seconde had ze hem uit me hand gegritst.”

Recreatie


“Ik rijd geen wedstrijden met Tobi, wel ga ik af en toe ’stick and ball’ spelen met haar. Hierbij ben je alleen op het veld en oefen je de poloslagen en train je het paard op wendbaarheid en snelheid. En voor de rest rijd ik lekker recreatie met haar. Ook gaat ze mee met de training van onze andere polopaarden waarbij je op een paard gaat zitten en links en rechts een paard in de hand hebt, dat is puur conditietraining, waarbij we 20 minuten achter elkaar galopperen. Tobi is, sinds ze bij ons is, af en toe model voor HV polo, dat doet ze erg goed.”

PS: Heb jij ook een Paradepaardje? Vul dan hier het formulier in en wie weet komt jouw paard in deze wekelijkse rubriek! Elke zondag vind je een nieuw Paradepaardje online.

IMG_7173
IMG_7171
image