Jeroen Dubbeldam en Zenith
Jeroen Dubbeldam en Zenith

‘Verkoop Zenith voelt niet goed’

Nieuws

In De Twentsche Courant Tubantia verscheen gisteren een groot interview met Jeroen Dubbeldam. Daarin vertelt de springruiter onder andere over de verkoop van SFN Zenith N.O.P, die voor hem niet goed voelt: “Ik heb niet in de hand waar het paard terecht komt, straks is er één of andere idioot die het gewoon leuk vindt om Zenith te kopen. Eén druk op de knop en hij is weg.”


Het trof Jeroen hard toen hij zich na de rit in de tweede manche van de finale realiseerde dat dit echt zijn laatste rondje was. Tranen liepen over zijn wangen. “Een samenloop van omstandigheden”, blikt hij terug. “Van een verlies alleen ga ik echt niet brullen, ik ben geen huilebalk.”

Natuurlijk was hij ziek van de tijdfout, maar toen een journalist zei dat hij zojuist z’n laatste rondje met Zenith had gereden, knapte er wat. “De afgelopen tijd was ik alleen maar bezig om met mijn paard een topprestatie neer te zetten. Dat Zenith na de Spelen verkocht zou worden, wist ik natuurlijk wel, maar daar had ik me voor afgesloten.”

Moeilijk


“Vijf jaar geleden hebben we dit plan gemaakt. Ik wist dat Zenith verkocht zou gaan worden, dus daar moet en mag ik niet over zeuren. Maar ik heb met hem zulke mooie dingen meegemaakt, heel veel gewonnen en dan wordt-ie online verkocht. Het voelt als een executieveiling. Ik heb niet in de hand waar het paard terecht komt, straks is er één of andere idioot die het gewoon leuk vindt om Zenith te kopen. Eén druk op de knop en hij is weg. Het voelt niet goed, dat maakt het allemaal moeilijker.”

Droomscenario


“Het doet zeer om zo’n speciaal paard als Zenith straks de stal uit te zien lopen, niet wetende waar hij precies terecht komt.” Het mooiste scenario? “Als er iemand opstaat en zegt ‘wat moet hij kosten? Dan koop ik hem voor jou en blijft hij hier’.” Vind zo iemand maar eens in deze tijd. “In Nederland zijn op dit moment maar weinig mensen die heel veel geld in een paard willen investeren.” Het afscheid en einde aan een glorierijke samenwerking lijkt dus een voldongen feit.

Rio was super


Jeroen kwam met mooie herinneringen terug uit Brazilië. “Rio was super. Ik ben trots dat ik de vlag heb mogen dragen, Zenith heeft fantastisch gesprongen. Halverwege dit seizoen twijfelde ik of we de Spelen überhaupt zouden gaan halen, want hij was niet in topvorm. Verre van zelfs. Ik heb ook veel complimenten gehad. Dat we er weer stonden en dat het weer top was. Zenith sprong net zo goed als in Aken en Caen.”

Goed kunnen verliezen


“In onze sport moet je heel goed kunnen verliezen, want dat doe je vaker dan winnen. Bij het springen ligt alles heel dicht bij elkaar. Heeft Dafne eens een mindere dag, wordt ze nog tweede. Als het bij ons niet goed gaat, eindig je als 40ste. Dat is het verschil, snap je? Van de 76 springruiters in Rio hadden er misschien wel 30 de potentie om olympisch kampioen te worden. Mijn titels zeggen niets. Ja, dat je een podiumkandidaat bent. Maar daar zijn er dus nog veel meer van.”

Klik hier om het hele artikel te lezen via Blendle.com

Bron: Twentsche Courant Tubantia / Horses