anky van grunsven salinero
anky van grunsven salinero

Anky maakt zich zorgen om welzijn in de sport

Nieuws

Anky uit in haar column in de Telegraaf vandaag haar zorgen over het welzijn in de sport. “Niet zo zeer of ze goed of slecht behandeld worden, maar over de essentiële vraag: wie bepaalt nou eigenlijk het welzijn? Paardenmensen of mensen met paarden?”


“Paardenmensen zijn opgegroeid met paarden en weten precies hoe je met deze dieren omgaat. Of het nou verzorgen, trainen of huisvesten betreft; deze groep weet van generatie op generatie hoe het werkt. De andere groep rolt de paardensport in via hun hobby. Deze liefhebbers moeten veel leren. Dat komt goed als de juiste begeleiding zich aandient, maar je ziet vaak dat deze mensen in hobbyisme blijven hangen. Dan kunnen zaken als verzorging of sport fout gaan en is het opeens heel wat minder gesteld met het welzijn van een paard”, schrijft Anky.

Taak voor KNHS en FEI


“Emoties krijgen de overhand”, volgens Anky. “Daar is een belangrijke taak weggelegd voor de hippische bonden, zoals de internationale FEI en de Nederlandse KNHS. Deze instellingen moeten met wetenschappelijke onderbouwing duidelijk maken hoe je met een paard moet omgaan.”

Verkoop Zenith


Anky haalt ook nog de verkoop van Zenith aan: “Er is een welzijnskwestie, waarbij ik me wél door emotie laat leiden. Dat is bij de verkoop van het paard Zenith. Samen met springruiter Jeroen Dubbeldam vormde hij de afgelopen drie jaar een magische combinatie met een Europese en wereldtitel tot gevolg.”

“Zijn tranen aan het einde van de olympische wedstrijd kwamen ook niet zozeer, omdat hij de barrage net gemist had. Dat was verdriet om het feit dat hij de laatste rit met Zenith reed.”

Klik hier om de hele column te lezen via Blendle.

Bron: Telegraaf / Paardenkrant-Horses.nl
1451279-1