Rixt van der horst
Rixt van der horst

Documentaire over Rixt van der Horst dit weekend op tv

Nieuws

Para-dressuuramazone Rixt van der Horst is komend weekend op televisie te zien in een documentaire met de titel ‘De beperking voorbij’. Documentairemaker Larissa Lonkenberg volgde Rixt vanaf het moment dat zij verhuisde van haar ouders naar haar trainer in mei 2015 tot en met het Nederlandse Kampioenschap in juli 2016.


In de documentaire van ‘Fryslân DOK’ staat het verhaal van de 24-jarige Rixt van der Horst uit Grou centraal. Rixt heeft spastische diplegie. Samen met haar tweelingbroer Brend is ze tien weken te vroeg geboren. Daardoor heeft ze last van spasmen in handen en voeten. Bovendien zijn haar spieren stijf en strak. Daarnaast heeft ze een longemfyseem gehad toen ze drie weken oud was en heeft ze daar astma aan overgehouden. Ook heeft ze een zeldzame nierafwijking en scoliose, een kromming in de rug. En of dat nog niet genoeg is, is er in 2012 het Parry-Romberg syndroom ontdekt bij Rixt. Dit is een auto-immuumziekte, wat een eenzijdige gezichtsafwijking veroorzaakt.

Paardrijden als fysiotherapie


Toen Rixt vijf jaar oud was kreeg ze het advies om te beginnen met paardrijden als fysiotherapie. De prognose was dat zij nooit zou lopen. Maar door de inzet van haar ouders en veel trainingen bereikte ze veel. Als jonge krachtige vrouw schuift ze met talent, precisie en wilskracht steeds de grens van haar beperking verder op. Rixt heeft maar één doel voor ogen: haarzelf kwalificeren voor de Paralympische Spelen in Rio de Janeiro.

Uitzendtijden


De documentaire ‘De beheining foarby’ (De beperking voorbij) is zondag 4 september vanaf 17.00 uur ieder uur op Omrop Fryslân Televisie. Op zaterdag 3 september om 15.30 uur en zondag 4 september om 12.55 uur wordt de documentaire uitgezonden op NPO 2.

Klik hier voor een kort interview van Omroep Friesland met Rixt van der Horst.

Bron: Omroep Friesland