Paralympie¨rs
Paralympie¨rs

Paralympiërs op weg naar Rio

Nieuws

Het Nederlandse para-dressuurteam is vanochtend vanaf Schiphol naar Rio de Janeiro vertrokken. Later op de dag gaan de vijf paarden vanaf het vliegveld in Luik op weg naar de Paralympische Spelen.


“Alles is rustig, de paarden zijn in vorm, we hebben medaillekansen”, kijkt bondscoach Joyce Heuitink vooruit tegen de KNHS. Nederland verschijnt met een team en een individuele ruiter aan start op het paardensportcomplex Deodoro. Bij de vorige Spelen in Londen werd Nederland vierde. “Nu gaan we voor een medaille”, klinkt Heuitink strijdvaardig.Zaterdag vertrekt Heuitink met haar vijf pupillen en het begeleidingsteam vanaf Schiphol naar de Paralympische Spelen in Rio de Janeiro. De vijf paarden vliegen samen met de andere paarden uit Europa vanaf vliegveld Luik rechtstreeks naar de Braziliaanse stad. De paarden en ruiters hebben een week om te acclimatiseren.

Wedstrijdschema


De eerste wedstrijden zijn op zondag 11 september. Die dag rijdt Nicole den Dulk met Wallace N.O.P. haar team-test in Grade IB en individuele starter Sanne Voets start haar paard Demantur in Grade III. De dagen erna komen Frank Hosmar (Grade IV) en Demi Vermeulen en Rixt van der Horst (beide Grade II) in de ring voor de internationale juryleden. Na de teamtest volgt de individuele proef die meetelt voor het landenklassement. De para-dressuur wordt op vrijdag 16 september afgesloten met de individuele finales in de Kür op Muziek.

“We hebben medaillekansen met het team als we drie dingen doen. Dat is goed rijden, heel blijven en het beter doen dan de concurrentie”, klinkt Heuitink nuchter. “Ook individueel zijn er kansen. In Londen werden we vierde met het team, twee jaar geleden op het WK en vorig jaar op het EK tweede. Nu gaan we dan ook echt voor een Paralympische medaille.”

Tijdens de Paralympics in 2012 won Frank Hosmar met Alphaville individueel twee bronzen medailles.Bron: KNHS