bos, buitenrijden
bos, buitenrijden

Geen bak? Geen probleem!

Nieuws

Heb jij – net als veel paardeneigenaren – geen rijbak tot je beschikking? Geen probleem! Hier zijn een aantal handige tips hoe je je paard toch dressuurmatig kunt trainen, zonder dat je daar een bak voor nodig hebt. Trainen op buitenrit is tevens een goede manier om je paard te leren op jou te focussen. Zorg wel dat je altijd alert bent van wat er om je heen gebeurt!Halt


Een oefening die vaak overgeslagen wordt, maar zeer essentieel is. Zeker op buitenrit! Stel je bijvoorbeeld eens voor dat je moet stoppen voor een druk kruispunt, maar jouw paard niet goed halt kan houden. Het is belangrijk dat je de ‘halt-knop’ goed installeert en dat jouw paard net zo lang halt kan houden als jij wil. Overvraag je paard hier echter niet in, en vergeet hem of haar niet duidelijk te belonen als de halt naar wens is.

Wijken


Deze oefening helpt de soepelheid en rechtheid te verbeteren. Je paard moet lateraal op twee sporen bewegen, dus zorg ervoor dat er geen verkeer om je heen is tijdens deze oefening. Het is belangrijk dat het lijf van je paard recht blijft tijdens deze oefening.

Schouderbinnenwaarts


Tijdens deze oefening buigt je paard om je binnenbeen. Zijn schouders en voorbeen wijken af van de rechte lijn en het binnenvoorbeen gaat voor het buitenvoorbeen langs, terwijl de achterbenen recht blijven. Je paard beweegt zich voort op drie sporen. Klinkt ingewikkeld? Dat valt allemaal best mee! Doe er je voordeel mee dat je paard buiten geen steun van de bakrand heeft.

Overgangen


In de bak, buiten de bak. Op weg naar de bak. Overgangen kun je overal rijden! Van stap naar halt, van draf naar stap, draf naar halt, stap naar draf, draf naar galop, galop naar draf, stap naar galop. Je kunt het zo gek niet bedenken. Zorg dat je een nette, vloeiende overgang rijdt en je paard niet gaat dribbelen of lui wordt.

Veel rijplezier!


Bron: Equo