image
image

Paradepaardje: Billy Boy is een nuchter Irish sport horse

Nieuws

Van trouwe Tinker tot ritselige Belg, van fanatieke minishet tot atletische Shire. In deze rubriek gaan we op zoek naar de niet alledaagse paardenrassen en hun talent. Dat hoeft niet per se dressuur te zijn of springen. In deze rubriek zetten we deze opvallende paradepaardjes in de schijnwerper. Vandaag: Billy Boy, een Irish sport horse.


“Ik heb misschien niet het apartste paardje, maar wel de allerliefste en meest brave bonte”, vertelt  Kylie Bosma (16) uit Bunschoten-Spakenburg. “Billy Boy doet altijd zijn best voor zijn baasje.  Er zit geen kwade haar in en wil alles voor je doen. Hij is heel leergierig en daarom fijn om mee te werken.”

Zadelmak


Kylie heeft in de bijna drie jaar dat ze haar Irish sport horse Billy Boy heeft, al ontzettend veel plezier met hem beleefd. Ze zocht een beetje bijzonder paard, graag een bonte waarmee ze de sport in zou kunnen. Ze vond Billy Boy, een toen driejarige bonte ruin. Hij was zadelmak en moest verder nog alles leren.

Nuchter


“Omdat hij zo nuchter is, zat ik na negen dagen al zonder zadel op zijn rug. Ook deed ik toen hij vier jaar oud was mee aan een oefenparcours. Hij keek nergens van op. Ik kan ondertussen alles met hem doen en hij wil ook altijd alles voor mij doen. Dat maakt hem ontzettend bijzonder. Billy Boy loopt M1-dressuur, springt met gemak een B-parcours en loopt ook prima een proefje met alleen een neckrope.”

Haantje de voorste


Doet hij dan nooit iets verkeerd? Hij is braaf, schrikt nooit en wil altijd hard werken, maar op buitenrit loopt hij liever niet achter een ander paard aan. “Meneer wil altijd haantje de voorste zijn.” Kylie kan dan ook prima alleen met hem buitenrijden.”

Complimenten


In de ring krijgen ze vaak complimenten. “Dat het een ontzettend mooi en gaaf paard is, en dat we een leuke combinatie zijn.” Maar niet iedereen is gecharmeerd van een bont paard. “Een bonte in een dressuurring staat niet, vinden sommigen Maar hij loopt toch wel elke keer zijn winstpunten hoor. Ik rij lekker verder, Billy Boy doet het super.” Kylie wil dan ook graag de klasse Z met haar paard halen. Maar eerst heeft ze een andere uitdaging: 10 september rijdt ze met Billy Boy op Horse Event.PS: Heb jij ook een Paradepaardje? Vul dan hier het formulier in en wie weet komt jouw paard in deze wekelijkse rubriek! Elke zondag vind je een nieuw Paradepaardje online.

image12