160512092_abfweb
160512092_abfweb

‘Dit moet je doen als je een paard tegenkomt’

Nieuws

Zoals we eerder al meldden, hebben de meeste paardensporters (80 procent) wel eens onveilige situaties meegemaakt en volgens vrijwel alle ruiters (85 procent) komt dat doordat andere weggebruikers niet weten hoe ze zich moeten gedragen als ze een paard tegenkomen. Veilig Verkeer Nederland (VVN), de ANWB en de Koninklijke Nederlandse Hippische Sportfederatie (KNHS) zijn daarom een campagne gestart.




 

 

Volgens sportontwikkelaar Inga Wolframm van de KNHS kunnen er door onwetendheid onveilige situaties ontstaan voor mens en dier. Ze zegt het tijd te vinden voor een campagne gericht op andere weggebruikers omdat er al zoveel aandacht wordt besteed aan het gedrag van ruiters. “Die horen ook te weten hoe ze zich moeten gedragen, maar de belangrijkste doelstelling van deze campagne is bewustwording creëren bij andere verkeersdeelnemers”, zegt Wolframm.

Wolframm noemt paardrijden in de natuur ‘een van de mooiste dingen die er is’. “En daarvoor moeten ruiters wel eerst over de openbare weg. Veel ruiters voelen zich daar niet veilig omdat mensen vaak niet weten wat ze moeten doen als ze een paard zien.” Wolframm noemt paarden ‘vluchtdieren’. “Het instinct neemt het over als auto’s, fietsers of landbouwverkeer langskomen. Veel mensen weten niet dat een paard bijna overal om zich heen kan kijken.”

Wat moet je doen als je in het verkeer een paard tegenkomt?


- Passeer rustig en extra ruim, want paarden kunnen schrikken.
- Rij rustig weg als je een paard voorbij bent.
- Doorbreek nooit een groep paarden, want paarden zijn kuddedieren.

De KNHS roept paardensporters die onveilige situaties hebben meegemaakt op om tijd en locatie te delen via het Meldpunt Veilig Verkeer. Er zal geen landelijke tv- of radiocampagne worden uitgerold. De sportfederatie gaat samen met VVN en ANWB campagne voeren via de sociale media.

Bron: KNHS / ANWB / Editie NL