snotneus neus uitvloeing detail
snotneus neus uitvloeing detail

Rhinopneumonie op Texel

Nieuws

Op een locatie op Texel is een neurologische vorm van rhinopneumonie vastgesteld. De stal is direct gesloten. De Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) bevestigde na onderzoek dat het op deze locatie gaat om het EHV1 virus. De variant van rhinopneumonie die zich kan uiten door verkoudheidsverschijnselen, abortus en/of neurologische verschijnselen. In dit geval was er sprake een paard met neurologische verschijnselen, dit paard wordt intensief verpleegd.


Alle paarden op de locatie staan dagelijks onder controle van een dierenarts.

Wat is Rhino precies?


Rhinopneumonie is een luchtweginfectie, die wordt veroorzaakt door een virus, namelijk het Equine Herpes Virus (EHV). Er bestaan verschillende typen van. Vooral EHV4 komt algemeen voor en geeft verkoudheidsverschijnselen. De naam rhinopneumonie betekent ontsteking van de neusholte en longen. Er is echter ook nog EHV1. Dat virus heeft meerdere ‘stammen’, die nogal verschillen in kwaadaardigheid.

Wat zijn de risico’s?


Bij EHV4 zijn de risico’s niet zo groot. Bij EHV1 is dat echter een ander verhaal. Deze variant kan ervoor zorgen dat drachtige merries hun veulens verwerpen of de kleintjes komen doodgeboren ter wereld. Dat gebeurt als het virus via het bloed van de merrie in het veulen terechtkomt. EHV1 is de belangrijkste besmettelijke oorzaak voor abortussen. Een andere stam van EHV1 is nog meer gevreesd, omdat het verlammingsverschijnselen bij volwassen paarden veroorzaakt.

Lees hier meer over het virus.


Bron: Sectorraad Paarden