shopaholic-large
shopaholic-large

Dure hobby? Het shopgedrag van 2 amazones

Nieuws

Dat onze hobby een flinke aanslag is op je bankrekening, is voor velen herkenbaar. Naast de vaste lasten van stalling, dierenarts en hoefsmid wil je – samen met je paard – natuurlijk ook nog leuk voor de dag komen. Weet jij eigenlijk hoeveel geld je uitgeeft aan rijkleding en harnachement? Drie amazones hielden hun uitgaven een half jaar bij en analyseren hun shopgedrag in Bit Mode.


Monique Elfrink
Leeftijd: 23 jaar

  • Springamazone

  • Rijdt twee paarden voor een eigenaar en springt soms bij als iemand het nodig heeft.

  • Werkt als fysiotherapeut.


Monique shopte:
Springzadel en singel (tweedehands): € 650
Wedstrijdblouse: € 25,99
Twee regendekens: € 59,95
Springschoenen, springzweep, beugelriemen: € 53
Kalkoenen: € 11,60
Sporenriempjes, kalkoenen, elastiekjes: € 26,65
Hoofdstel: € 135
Totaal: € 962,19

Er staat weinig kleding op je lijstje, ben je zo zuinig?


“Haha, niet echt! Ik had toevallig eind vorig jaar al twee rijbroeken en een nieuwe jas gekocht. Ik heb minstens zes rijbroeken die ik nog regelmatig gebruik. Zelfs nog van die echte oude ribbroeken, voor als alles in de was zit.”

Ben je een koopjesjager?


“Een beetje. Voor mezelf vind ik online shoppen lastig, omdat ik dan niet goed weet welke maat ik moet nemen. Maar voor de paarden koop ik wel veel online en dan zoek ik echt naar de beste deal. Met singels en hoofdstellen kan dat bijvoorbeeld goed, daarvan weet ik precies welke maat ik nodig heb.”

Nieuw of tweedehands?


“Allebei. Kleding koop ik vaak nieuw, maar voor mijn paarden koop ik online heel veel tweedehands. Dekjes en dekens bijvoorbeeld, kun je heel goed tweedehands shoppen. Vaak koopt iemand het en past het net niet, of mensen raken er op uit gekeken. Heel handig, want mijn paard is niet zo zuinig op dekens. Het zadel op mijn lijstje was ook tweedehands, dat was een soort doorruil met iemand van stal. Ideaal!”

Is er nog ruimte voor vrijetijdskleding?


“Ik geef het meeste geld uit aan paardrijkleding, maar ik houd ook van shoppen voor vrijetijdskleding. Vooral sneakers, daar ben ik echt gek op! Ik ga ongeveer een keer in  zes weken de stad in om voor mezelf te shoppen. Veel van die kleding schuift ook door naar stal, wat oudere vrijetijdshirtjes bijvoorbeeld.”

Met welke aankoop ben je het meest blij?


“Mijn nieuwe hoofdstel! Die zit zo goed, het scheelt heel veel bij mijn paard. Hij is heel druk, en ik merk dat hij nu veel rustiger is met zijn hoofd.”

Wat staat er nog op je verlanglijstje?


“Ik wil heel graag nieuwe rijlaarzen, die van mij zijn helemaal op. Ik heb nog niet gevonden wat ik zoek. Kwaliteit vind ik belangrijk, maar ze hoeven geen duizend euro te kosten. Verder wil ik nog een nieuw wedstrijdjasje. Ik heb vrij lange armen, dus de pasvorm is heel belangrijk. Een klein sierrandje eraan zou ook leuk zijn, als het subtiel is.”

Janneke Punte
Leeftijd: 29 jaar

  • Dressuuramazone

  • Rijdt zes paarden van drie tot vijftien jaar en van B/L niveau tot Grand Prix.

  • Eigenaar bij Dressuurstal Punte.


Janneke shopte:
Zadelonderlegger bont € 91,96
Zadelzeep € 7,96
Peesbeschermers € 59,96
Peesbeschermers € 98
Wedstrijdjasje € 171,96
Rijlaarzen zwart € 1055
Rijbroek donkerblauw € 104,96
Rijbroek denim € 103,96
Rijbroek groen € 167,96
Halster leer/bont € 54,95
Handschoenen € 35,60
Cap € 239,96
Sokken € 12,76
Totaal: € 2.204,99

Je kocht drie rijbroeken in zes maanden tijd, is dat een gemiddelde?


“Ik ben wel gek op rijbroeken, maar heb een moeilijk figuur. Door mijn lange, dunne benen zitten de meeste rijbroeken of te breed in de boord, of te breed bij mijn knieën. Soms kies ik dan om de broek toch te kopen omdat ik hem zo mooi vind, en heb ik achteraf spijt omdat ik de broek niet draag. Dan moet er vervolgens dus een nieuwe rijbroek komen… Ik ben wel kritischer geworden en kies nu meer voor kwaliteit en goede pasvorm, waar ik in het verleden nog weleens voor een leuk kleurtje, glittertje of apart zakje kon gaan. Ik heb zo’n vijftien rijbroeken in de kast liggen.”

Hoeveel paar rijlaarzen heb je, inclusief je nieuwe paar?


“Ik heb nu drie paar rijlaarzen in de kast staan. Zwarte voor wedstrijden, bruine en zwarte voor thuis. Het liefst heb ik tien paar rijlaarzen, maar dat wordt wel erg duur!”

Koop je ook veel vrijetijdskleding?


“Ik kom niet heel vaak in de stad, en als het al zo is dan zeg ik al snel: ‘leuk shirtje, voor op het paard’. Mijn vriend weet dat al precies en maakt mijn zin dan vaak al af, haha. Ik ben nu eenmaal veel met paarden bezig. In mijn kast hangt wel genoeg vrijetijdskleding en ik heb daarin ook wel mijn eigen smaak. Het kan bij mij stoer, netjes of hippie achtig zijn. Zo gauw mijn rijbroek uit gaat, zullen mensen niet snel zien dat ik een paardenmeisje ben.”

Met welke aankoop ben je het meest blij?


“Dan ga ik voor de rijlaarzen. In het begin zitten ze echt vreselijk, daar moet je even doorheen. Na een week of twee zitten ze super en rijd ik er graag mee! Ik vind ze zo mooi!”

Wat staat er nog op je verlanglijstje?


“Ik heb een slipjasje waar ik blij mee ben, maar die is al wel een aantal jaren oud. Ik zou graag een nieuwe willen, het liefst een die ik zelf kan samenstellen. Ik ben wel van het combineren. Zowel op het paard, als ernaast. Maar het moet wel bij elkaar passen natuurlijk, qua kleuren.”

Lees het hele artikel hier in Bit Mode!