150803191_abfweb
150803191_abfweb

10 weetjes als je na jaren weer gaat paardrijden

Nieuws

Je hebt in je jeugd paardgereden, maar toen kwam er een kink in de kabel. Je stopte ermee. Nu, jaren later, begin je weer. Want paarden, die krijg je niet uit je hart. Tien dingen die je moet weten als je als volwassene weer gaat paardrijden.1. Paardengeur blijft soms een tijdje hangen, zelfs na het douchen


Dat is de magie van paarden.

2. Je zult in het begin niet zo goed zijn als je ooit was


Zo gaat het met elke sport waar je mee stopt. Maar dat geldt voor het begin. Stap erover heen en ga rijden! Je zult zien dat je weer in vorm komt. Je benen moeten weer leren waar ze moeten zijn en je zult je evenwicht weer terug moeten vinden.

3. Clinics zijn hetzelfde als ponykampen


Je kunt als volwassene niet meer op ponykamp, maar als je goed zoekt, zul je meerdaagse clinics voor volwassenen vinden. Het is in wezen hetzelfde, maar je betaalt er over het algemeen alleen meer voor.

4. Zet de negatieve stemmen van het verleden uit je hoofd


Negatieve dingen benadrukken of oneerlijke vergelijkingen maken met andere ruiters: al die dingen heb je niet gemist uit de paardenwereld. Zet je eroverheen en bedenk waarom je weer wil paardrijden. Zet de nutteloze kritiek van vroeger uit je hoofd. Werken met een positieve instructeur kan daarbij helpen.

5. Kinderen zijn soms nuttig


Je zou best eens kunnen worden ingedeeld bij een groep met giechelende tieners. Geen paniek, ze kunnen best nuttig zijn, omdat ze alles zullen weten over de lespaarden. Maak gebruik van die kennis.

6. Je bent vrij om je paardenliefde te uiten


Je kunt knuffelen, zoenen en neuzen met het paard dat je rijdt, net als toen je nog twaalf was. En je hoeft je er niet eens voor te schamen.

7. Leren stopt nooit


Je zult altijd nieuwe dingen leren over paarden, of het nou over algemene gezondheid gaat, nieuwe rassen of persoonlijkheidstrekjes. Het maakt de paardenwereld alleen maar groter voor je en dat is toch geweldig?

8. Je krijgt een nieuwe vriendengroep


Je kunt vrienden maken met mensen van alle leeftijden. En je kijkt ernaar uit om ze te zien. Ook al had je al leuke vrienden, meer is altijd leuker.

9. Helaas, paardrijden blijft een dure sport


Tenzij je de loterij hebt gewonnen, zul je keuzes moeten maken als je gaat paardrijden. Dat betekent soms ook dingen opgeven, zoals een leuk reisje.

10. Je kunt stoppen wanneer je wil


Als kind kon je niet zomaar zeggen wanneer je iets niet wilde. Je moest naar je ouders luisteren of naar een instructeur. Nu heb je de luxe om zelf te beslissen. Ook al wil je niets liever dan hele dagen op je paard zitten, soms is het gewoon geen goede dag: je hebt enorme hoofdpijn, het is rotweer, je paard heeft zijn dag niet. Je kunt dan beslissen om wat anders te doen. Morgen weer een dag.

Bron: Horsenetwork