IMG_2342
IMG_2342

Paradepaardje: Diablo heeft een zeer hoog knuffelgehalte

Nieuws

Van trouwe Tinker tot ritselige Belg, van fanatieke minishet tot atletische Shire. In deze rubriek gaan we op zoek naar de niet alledaagse paardenrassen en hun talent. Dat hoeft niet per se dressuur te zijn of springen. In deze rubriek zetten we deze opvallende paradepaardjes in de schijnwerper. Vandaag: Diablo, een Appaloosa x Fries.


 “Mijn 2,5-jarige ruin Diablo is een kruising tussen een Fries en een Appaloosa. Terwijl de meeste van deze kruisingen stippen hebben, is daar bij Diablo niets van te zien. De meeste mensen raden de juiste kruising daarom ook niet. Hij is bruin met wat lichtere plekken tussen zijn benen en billen en op zijn hoofd. Maar zijn kleur veranderd het gehele jaar door, een echte toverbal. Zo is hij bijna zwart en dan weer bijna lichtbruin.”

Liever een kruising


Toen Samantha Zuidam (20) uit Dongen twee jaar geleden op zoek ging naar een Fries veulen zag ze Diablo op Marktplaats. “Ik was meteen verkocht. Eigenlijk ging mijn voorkeur naar een volle Fries uit, maar na het zien van Diablo, zette ik die voorwaarde opzij. Aangezien ik voornamelijk wil gaan dressuren maar voor de afwisseling ook graag een sprongetje maak, leek mij een kruising een betere beslissing. De meeste volle Friezen hebben niet echt aanleg om te springen.”

Zwemmen


Op dit moment rijdt Samantha nog niet op haar paard, vanwege zijn leeftijd. Wel doet ze al andere dingen met hem, zoals zwemmen. “In het begin dacht hij er niet aan om maar een voet in het water te zetten. Toen moest ik dus maar met broek en al aan mee het water in om het goede voorbeeld te geven. De dag erna ging hij er zomaar uit zich zelf in en zo diep dat hij zelfs moest zwemmen. Mijn leadrope was te kort, zover ging hij, dus toen mocht ik weer tot aan mijn buik mee het water in. Maar wauw, wat geniet ik ervan om hem in het water te zien spelen. Hij klauwt met zijn voorbeen en geniet van de verkoeling met warm weer.”

De bossen in


“Mijn doel met Diablo is om hem later te kunnen uitbrengen op dressuurwedstrijden maar daarnaast wil ik op zijn tijd ook lekker de bossen ingaan, met hem zwemmen - want daar geniet hij zo van - en zo af en toe een sprongetje maken.”

Pluk manen


Daarnaast heeft Diablo een zeer hoog knuffelgehalte, zegt Samantha. ”Voor een knuffel laat hij zelfs zijn eten staan.” Ze vindt alles leuk aan hem. ”Alleen zijn soms de medestalgenoten niet zo blij met hem. Hij  snapt nog steeds niet hoe hij moet terug kriebelen met de andere paarden en neemt hier en daar nog wel eens een plukje manen mee.”

PS: Heb jij ook een Paradepaardje? Vul dan hier het formulier in en wie weet komt jouw paard in deze wekelijkse rubriek! Elke zondag vind je een nieuw Paradepaardje online.