Angst
Angst Foto: Arnd Bronkhorst | Arnd.nl

Angst in het zadel? Zo ga je er mee om

Training Mental Coaching Opvallend

Of het nu gaat om angst voor het weer, om te vallen of naar aanleiding van een incident: het kan je rijplezier behoorlijk in de weg zitten. Gelukkig zijn er ook dingen die je kunnen helpen.

Angst

Iedere ruiter is wel bang voor iets of bang voor iets geweest. En wat de oorzaak ook is, angst is iets dat nooit helemaal zal verdwijnen. Het enige dat je kunt doen is proberen er zo goed mogelijk mee om te gaan.

“Iedereen is wel voor angstig voor iets,” vertelt Clarissa Cupolo, instructeur gespecialiseerd in nerveuze ruiters, aan HorseChannel. “Het is natuurlijk, en gezien de grootte van paarden ook erg nuttig.” In feite is een gezonde dosis angst ook nodig om op een verstandige manier met paarden te werken. “We accepteren dat dit een gevaarlijke sport is,” zegt ruiter en coach Tonya Johnston. “Angst is een waarschuwing en zorgt er voor dat we veilig te werk gaan.”

Maar angst loopt uit de hand als je geen plezier meer hebt terwijl je met paarden bezig bent. Angst kan op den duur zelfs verlammend werken. Sportpsycholoog Joan Caroll-Cronin legt dit als volgt uit: “Het brein is ‘negatief’ geprogrammeerd. Negatieve gedachten zijn als klittenband, terwijl positieve gedachten als vlinders zijn. Dat is de reden dat één negatieve gedachte 25 positieve gedachten als sneeuw voor de zon kan laten verdwijnen.”

Joan is ervan overtuigd dat angsten in het zadel voortkomen uit zorgen die in het dagelijks leven zijn ontstaan. Deze zorgen nemen we mee in het zadel. “Als we ons zorgen maken over iets dat niets met paarden te maken heeft, zoals gedoe met je kind of op je werk, dan gaan we al in een angstige modus. Bovendien kun je niet zomaar zeggen ‘Wees niet bang’. Angst is echt iets ingewikkelds.”

Over angst heen komen

Maar hoe gaan we angst dan te lijf en krijgen we ons plezier in het rijden terug? Cupolo zegt dat het al heel goed om je als eerst te realiseren dat het oké is om angstig te zijn. 

“We zijn als het gaat om angst met paarden erg macho, ook vrouwen. Het lijkt niet zo, maar zelfs professionele ruiters hebben angsten.” Als we ons realiseren dat angst iets universeels is, kunnen we beginnen met onze angst om te gaan. 

“Dat doen we door helder voor ogen te krijgen wat we verwachten van de tijd die we met paarden doorbrengen,” vertelt Johnston. “Sommige mensen zijn namelijk gelukkig met simpelweg de tijd die ze besteden aan stalvrienden, poetsen of wat grondwerk.” 

Dat is heel goed want je versterkt de band met je paard.  Maar het is geen goed teken als het een uitweg is om maar niet in het zadel te hoeven zitten.

Waarom rijd je paard?

Volgens Johnston is het cruciaal om te weten wat jouw drijfveren in het zadel zijn. “Je moet jezelf vragen: ‘Hoe graag wil ik dit, beperkt mijn angst me en wat wil ik van mijn paard?’ Ga je de komende twintig minuten je zorgen maken over het weer, of ga je rijden?” Het moment dat je stopt met wat je leuk vind, heeft angst namelijk gewonnen.

Het is belangrijk dat je begrijpt dat je niet over alles controle kan hebben. Eenmaal in het zadel kom je dingen tegen waar je geen invloed over hebt, zoals een grasmaaier, een toeterende auto of een versperde weg. Ruiters kunnen bovendien niet controleren hoe hun paard mogelijk kan reageren op onverwachte momenten. “Maar hoe we daarmee omgaan, kunnen we wel controleren. Onthoud dat vertrouwen van twee kanten komt en je paard in de war zal zijn als je de leiding niet neemt. En als je niet leidt, voed je je angst.”

Wat kan ik doen?

Dit is het moment waarop je een manier moet vinden om je angst onder controle te krijgen. Volgens Johnston moet je je eerst op jezelf concentreren. Wees bewust van je lichaam, blijf in de juiste houding zitten, houd je hakken naar beneden, je handen ontspannen. En vergeet niet te ademen! “Je moet in het moment blijven, blijf bij je paard en laat je paard weer op jou concentreren.”

Maar je angst overkomen is makkelijker gezegd dan gedaan. Je angsten in je eentje overwinnen is vaak erg lastig. Je kan daarom overwegen om met een instructeur die ervaring met angst heeft te werken, maar eigenlijk is iedere professionele instructeur al in staat jou te helpen. “Er is iemand die met je meekijkt en je helpt met je zelfvertrouwen. Zo kun je met een tevreden gevoel de bak verlaten.”

Als het gaat om angst, kun je vaak meer dan je denkt. Je kan stappen nemen, of aan je angst toegeven: je hebt daarin een keuze. En wat die stappen betreft, iedere kleine stap is er één en mag gevierd worden!

Bron: HorseChannel