Brand, Vuur
Brand, Vuur

Brandpreventie op stal

Nieuws

Stalbranden zijn de nachtmerrie van elke paardeneigenaar. We doen ons best, maar hooi en stro zijn gewoon erg vatbaar voor brand. Zo doe je er alles aan om brand in je stal te voorkomen:
  • Hang een niet-roken bord op. Op zoveel mogelijk plekken. Het verbod moet zou op het hele terrein moeten gelden en niet alleen in de stallen.

  • Sla ontvlambaar materiaal op in een apart gebouw als dat mogelijk is. Of scheidt het van de paarden door middel van een brandmuur. Dit geldt voor bodembedekking en hooi, maar ook voor tractors en andere landbouwvoertuigen vanwege de brandstoffen en chemicaliën.

  • Check je hooi regelmatig. Verkeerd verpakt hooi kan spontaan ontbranden door bacteriën die van warmte houden en hitte afgeven. Als de temperatuur van de baal in het midden hoger is dan 65 graden Celsisus dan moet je hem onmiddellijk uit je stal verwijderen. Als het hoger is dan 80 graden, neem dan contact op met de brandweer. Zuurstof kan de brand namelijk triggeren, zoals hier gebeurde.

  • Houd je stal schoon. Houd de paden vrij van los slingerend hooi of stro, want dat kan brandstof zijn voor vuur. Als je je stal opgeruimd houdt is het voor de brandweer ook makkelijker om bij de stal van je paard te komen om het te evacueren in geval van nood.

  • Ben voorzichtig met elektrische bedrading. Check het regelmatig op slijtage en laat kapotte bedrading maken door een professional. Houd het hooi en stro ook weg van je bedrading.


Bron: Horsenation
Kerst
Oorlog
Bus
Social Media
Hoeven