100312099_abfweb
100312099_abfweb

Paspoort met foto van je paard

Nieuws

Heb jij al een foto van je paard in zijn paspoort? Als er geen getekende schets van de kenmerken van je paard in is opgenomen, voldoet een duidelijke foto van je paard ook. Dat staat in de Europese voorschriften van het paardenpaspoort.


De voorschriften voor het paardenpaspoort waren al per 1 januari 2016 gewijzigd, maar nog niet compleet beschikbaar voor de Sectorraad Paarden. Die heeft daarom de belangrijkste wijzigingen dit najaar nog eens op een rij gezet. Over de foto meldt de Sectorraad het volgende: “Sinds 1 januari 2016 moeten de beschrijvende schets én de getekende schets van het paard in het paspoort ingevuld worden, ook al is het paard gechipt. De getekende schets mag alleen achterwege blijven, als in plaats daarvan 2 duidelijke foto’s van het paard in het paspoort worden opgenomen.”

In de buurt


En weet jij wanneer je het paspoort bij je moet hebben? In principe moet het paspoort altijd in de buurt van het paard te zijn en dat paard hoort ook gechipt te zijn. Maar er zijn uitzonderingen. Als je bijvoorbeeld op buitenrit gaat in de omgeving van je stal, hoef je het paspoort niet bij je te hebben. En als je met spoed je paard moet vervoeren vanwege een noodsituatie, hoef je het ook niet bij je te hebben.

Altijd een paspoort


Alle paarden die in Nederland verblijven, moeten in de centrale databank van de Rijksdienst Voor Ondernemend Nederland (RVO) geregistreerd staan. Dat betekent dus dat alle paarden altijd een paspoort moeten hebben. Ook paarden die in Nederland worden ingevoerd, moeten worden opgenomen in de databank.

Meer weten?


Wil je meer weten over de voorschriften van het paardenpaspoort? Ga dan naar de website van de Sectorraad Paarden.

Bron: Sectorraad Paarden.