Mystery1
Mystery1

Paradepaardje: Mystery lijkt op een Gotlandpony

Nieuws

Van trouwe Tinker tot ritselige Belg, van fanatieke minishet tot atletische Shire. In deze rubriek gaan we op zoek naar de niet alledaagse paardenrassen en hun talent. Dat hoeft niet per se dressuur te zijn of springen. In deze rubriek zetten we deze opvallende paradepaardjes in de schijnwerper. Vandaag: Mystery, mogelijk een kruising Gotlandpony x Fries.


“Sinds juli dit jaar heb ik mijn eigen pony gekocht. Ik was gelijk verliefd op deze aparte kruising! Alles in zijn stamboek is onbekend maar na wat googlewerk denk ik dat hij een Gotlandpony x Fries is. Bij de verkoop dachten ze dat het een Fjord/Haflinger x Fries was. Dat klonk voor mij vrij logisch maar toen kwam mijn zusje op internet een foto van een Gotlandpony tegen, een Zweeds ponyras. De bouw, de kleur en het hoofdje is precies hetzelfde als bij Mystery”, vertelt Lisanne Visser (24) uit Joure.

Te groot


“Het enige wat er niet aan zou kloppen is dat een Gotlandpony niet groter is dan 1,35 m. En Mystery is 1,47 m. Als er nog Fries in zou zitten dan zou het wel kunnen. Het lijkt me leuk om het ooit eens helemaal uit te zoeken, ik ben erg benieuwd wat voor ras(sen) hij nou daadwerkelijk in zich heeft.”

Meelsnuit


De 14-jarige ruin Mystery is volgens Lisanne dol op aandacht. Hij is ook heel betrouwbaar onder het zadel, maar op stal wil hij nog eens eigenwijs zijn. Eigenschappen die overeenkomen met de Gotlandpony. “Gotlandpony’s zijn soms eigenwijs maar ze staan vooral bekend als meegaand en gewillig.” Waarin Lisanne ook een Gotlandpony in Mystery herkent, is zijn uiterlijk. “Ze hebben vaak een wildkleur en soms een meelsnuit. Ze hebben een dikke staart en volle manen. In deze dingen herken ik Mystery zeker, alleen de stokmaat komt niet overeen met die van een Gotlandpony.”

Breder type


Lisanne heeft Mystery ontdekt op een Facebookpagina van een ponyhandelaar in Zuid-Holland, net echt voor de deur als je in Friesland woont. Toch was het de pony die ze zocht. “Hij stond nog niet eens te koop maar ik wist gewoon dat dit de pony was die ik zocht. Zijn kleur, zijn volle bos manen en het lieve hoofdje spraken mij aan. Ik heb gelijk contact gezocht en een afspraak gemaakt. Ondanks dat Mystery meer dan 200 km bij mijn woonplaats vandaan stond ben ik toch gaan kijken. In het echt was hij nog veel mooier dan op de foto. Ik hou zelf meer van pony’s dan van paarden (ik ben zelf maar 1,66cm) en een wat breder type vind ik al helemaal gaaf. Ook met rijden was hij precies wat ik zocht en dus was de keuze snel gemaakt! “

Macho


“Het leukste aan Mystery vind ik dat hij zo aanhankelijk is. Tijdens het poetsen drukt hij even zijn neusje tegen je aan en ook met het rijden vind hij alles prima.  Hij is altijd wel in voor een knuffel, vooral als je snoepjes in je broekzak hebt en hij vindt ook iedereen leuk. Onbekenden kunnen hem gewoon aaien en hij laat alles toe. Ook is Mystery een beetje een macho: zodra hij een ander paard ziet, hinnikt hij even en draait hij zijn hoofd er naartoe. Waardoor vervolgens zijn enorme dikke manenbos mee deinst. Wie valt daar nou niet voor? Op stal vragen mensen mij vaak wat voor pony het is. Of ik hoor mensen achter mij  zeggen ‘Wat een poepie!’ of ‘Wat een knappe pony!’ Heel erg leuk om te horen dat ik niet de enige ben die hem onwijs knap vind.”

‘Ponyvrouw’


Mensen op stal kijken me wel eens vreemd aan: ik ben 24, dus geen meisje meer, rijd op een pony en ik train niet voor wedstrijden. Gelukkig ben ik niet zo groot en niet zwaar, waardoor ik prima op mijn pony pas. Maar ik trek me niets van die blikken aan. Ik ben dol op Mystery en hij is alles wat ik zocht in een eigen pony. Zolang wij tweetjes plezier hebben weet ik zeker dat we bij elkaar blijven.”

PS: Heb jij ook een Paradepaardje? Vul dan hier het formulier in en wie weet komt jouw paard in deze wekelijkse rubriek! Elke zondag vind je een nieuw Paradepaardje online.

img_9791