130514723_abfweb
130514723_abfweb

Tijdelijk paardenvleesrestaurant in Eindhoven

Nieuws

Waarom eet je wel koe en geen paard? Dat vroegen kunstenaars en studenten zich af en daarom hebben ze een tijdelijk paardenvleesrestaurant opgezet. Het eerste van Nederland.


In Fat Pony in Eindhoven kun je onder andere paardenworst, paardenpastrami en ‘pulled horse’ eten vergezeld van een glaasje paardenmelk. Er wordt op de achtergrond muziek gedraaid die verwijst naar paarden, zoals Wild Horses van The Rolling Stones.

Pappaardelle


Het wordt allemaal wel op een artistieke manier gebracht: het restaurant is ingericht als een slagerij en de gerechten hebben namen als  ‘Italian Stallion’,  tagliatelle  heet ‘pappaardelle’ en na kun je onder andere een ‘paardenvijg’ van chocolade krijgen. Het restaurant is dan ook bedacht voor de Dutch Design Week.

Paardenvleesschandaal


De vier kunstenaars, Woody Veneman, Josine Beugels, Margriet Craens en Lucas Maassen, hebben het idee uitgedacht met veertien studenten van Fontys ArtCoDe. Ze maakten woordgrapjes, maar deden ook onderzoek, van de wei tot aan de paardenslager. Ook het paardenvleesschandaal kwam voorbij. Ze wilden onderzoeken waarom paardenvlees een slecht imago heeft.

Paard geslacht


De mensen van Fat Pony hebben een paard laten slachten waarvan het vlees wordt geserveerd in het restaurant. Ze zijn zelf wezen kijken in het slachthuis in Best.

Biefstuk


De kunstenaars wilden dat mensen op een andere manier paardenvlees leren eten, dan alleen als biefstuk en worst. Uiteindelijk zijn er meer dan een paard geslacht, want het stoofvlees dat op de kaart staat, moest eerder gemaakt worden en er worden meer dan zes tot acht entrecotes (het aantal dat aan een paard zit) geserveerd.

Durf jij paardenvlees te eten en wat vind je ervan?


Bron: Munchies