150407047_abfweb
150407047_abfweb

Van je fouten kun je leren: 10 missers van topruiters

Nieuws

Ook al zijn ze heel goed, of hebben ze al heel veel gewonnen, ook topruiters maken wel eens fouten. En daar hebben ze van proberen te leren. Hier de missers van enkele topruiters en de lessen die ze eruit hebben getrokken. Pareltjes van adviezen! En let op he: het zijn juist dingen die je NIET moet doen.1. Luisteren naar iedereen


Niet doen. Je moet alleen luisteren naar mensen die je vertrouwt, zegt springruiter Joe Clee.

2. Stoppen om je paard te laten mesten


Leer je paard niet te stoppen om zijn behoefte te doen. Dat kan thuis wel handig zijn, omdat het makkelijker is om het op te ruimen, maar in de ring wil je dat niet hebben. Dat overkwam dressuurruiter Michael Eilburg midden in een galopwisselserie tijdens de Britse kampioenschappen.

3. Veel van je paard vragen


”In 1984 won ik een springwedstrijd en ik was blij, maar mijn trainer gaf me een standje: ‘Je won vandaag, maar volgende week betaal je de rekening.’ Hij had gelijk. Mijn pony trapte er twee balken af in de volgende wedstrijd, omdat ik hem over de kook had geholpen in de vorige wedstrijd”, geeft Simon Reynolds ruiterlijk toe.

4. Snel naar een hoger niveau gaan


Het paard van eventingruiter Louisa Milne Home startte zo goed in zijn eerste seizoen dat ze hem het volgende seizoen gelijk een paar klassen hoger uitbracht. Het was te overweldigend voor het paard. Nu houdt ze er rekening mee dat een paard ook terugval kan hebben en start ze haar paard eerst een paar keer op een lager niveau om te kijken hoe hij ervoor staat.

5. De regels volgen


Toen jurylid Nigel Hollings voor het eerst officieel ging jureren, kwam hij erachter dat het belangrijk is om je hart te volgen als je een besluit moet maken. Hij koos voor de makkelijke weg toen twee pony’s gelijk eindigden.

6. Een hindernis makkelijk vinden


Je moet respect hebben voor elke hindernis in een parcours, van begin tot eind, weet Ben Hobday. De eventingruiter kwam in een verkeerd tempo op een hindernis aan, omdat hij er te makkelijk over dacht. Het paard viel en hij deed een dubbele flikflak. Game over.

7. Anders gaan rijden op een wedstrijd


Als je je paard thuis op een bepaalde manier rijdt, vind je het dan gek dat hij in de war raakt als je het anders gaat doen op wedstrijd? Houd vast aan wat je weet en oefen alleen thuis in je training nieuwe dingen. Dat is het advies van dressuuramazone Nicola McGivern.

8. Boos worden


Er kan altijd iets fout gaan, dat kan iedereen overkomen. Daarom heeft springruiter Cian O’Conner geleerd niet meer erg boos te worden als iets niet gaat zoals hij het gepland had.

9. Niet naar de startlijst kijken


“Ik was op het CHIO Rotterdam voor de Nations Cup en besloot om niet naar de startlijst te kijken, omdat ik zenuwachtig zou worden van al die grote namen. Ik kreeg die beslissing keihard op mijn bord, toen bleek dat de organisatie de tijden had gewijzigd. Ik had toen slechts tien minuten om los te rijden. Ik check nu altijd drie keer mijn starttijd”, zegt dressuuramazone Hannah Biggs.

10. Vasthouden aan je gewoonten


Je aanpassen aan de situatie en het paard dat je rijdt. Dat is de grootste les die eventingruiter Alex Hua Tian heeft opgestoken na de Olympische Spelen in Beijing. “Ik was jong en onervaren. Ik hield ook te vast aan mijn gewoonten en was er teveel op gebrand om het perfecte parcours te rijden. Het werkte niet, want ik viel eraf en die fout deed nog lang pijn.”

Bron: Horse and Hound