Bondscoach Wim Ernes
Bondscoach Wim Ernes

Wim Ernes overleden

Nieuws

Zojuist hoorden wij het verdrietige nieuws dat voormalig bondscoach dressuur en ex-voorzitter van de KWPN-hengstenkeuringscommissie dressuur Wim Ernes op 58-jarige leeftijd is overleden. Met het overlijden van Wim verliest de hippische wereld een geweldig mens en bijzonder paardenman.

Bij Wim Ernes werd eind vorig jaar een niet operabele hersentumor geconstateerd. De toen 57-jarige Ernes werd vlak voor de kerst in het ziekenhuis opgenomen, nadat hij door een epileptische aanval was getroffen.

Ernes was paardenman in hart en nieren en bij het publiek vooral bekend in zijn rol van KNHS bondscoach, internationaal jurylid en voorzitter van de KWPN Hengstenkeuringscommissie dressuur. Tot het laatst was Ernes waar mogelijk betrokken bij de paardensport. Eerder deze week ontving hij, als icoon van de Nederlandse paardensport, nog de gouden KNHS-speld als blijk van waardering voor zijn enorme verdiensten voor de totale Nederlandse paardensport. Het KWPN bedankte Ernes afgelopen februari tijdens de KWPN Hengstenkeuring in ’s-Hertogenbosch met de gouden KWPN-speld voor zijn bevlogen inzet voor het stamboek.

De begeesterde inzet van Ernes om de rijkunst en het juryschap van velen te vergroten, was ongeëvenaard. In de jaren ’90 van de vorige eeuw was hij al een periode succesvol bondscoach, een rol die hij in 2013 weer vol overgave had opgepakt. De laatste jaren is hij vooral in de rol als bondscoach in beeld geweest, zowel bij de KNHS als bij NOC*NSF, waar hij dit jaar nog zijn Mastercoach traject afrondde.

Zijn betekenis voor de ontwikkeling van de opleiding en bijscholing van zowel KNHS- als FEI-juryleden is van onschatbare waarde. Daarnaast maakte Ernes vele jaren deel uit van diverse keuringscommissies van het KWPN, waarmee hij een voorname rol heeft gespeeld in de ontwikkeling van de Nederlandse fokkerij van toppaarden.

In november 2015 nam hij na acht jaar afscheid van de hengstenkeuringscommissie dressuur, waarvan hij de laatste drie jaar voorzitter was. Onder zijn leiding werden vijf dressuurhengsten erkend en 93 goedgekeurd, waaronder de hengsten Apache en Arlando, die later hun kwaliteiten bewezen en werden opgenomen in het olympisch kader.

In zijn rol als jurylid waren de Olympische Spelen van Londen 2012 een hoogtepunt. Als bondscoach waren het olympisch teamzilver van Atlanta in 1996 en het Europees goud in Aken in 2015 historische successen.

De nationale en internationale hippische sport en fokkerij verliest in Wim Ernes een uiterst deskundig en gerespecteerd, maar bovenal aimabel mens. Wij wensen zijn vrouw, dochter, schoonzoon en andere naasten veel sterkte bij het verwerken van dit enorme verlies.Het KWPN bedankte Ernes afgelopen februari op de KWPN Hengstenkeuring in ’Den Bosch met de gouden KWPN-speld voor zijn bevlogen inzet voor het stamboek. 

Persbericht: KNHS