151123242_abfweb
151123242_abfweb

Vijf tips voor een goed winterwedstrijdseizoen

Nieuws

Bah, de winter komt er weer aan. Of vind je dat juist leuk? In elk geval betekent het dat het wedstrijdseizoen er weer anders uitziet qua weersomstandigheden en qua wedstrijdterrein. Hier vijf tips om goed voorbereid te zijn op het winterseizoen.1. Vind de juiste bodem


Het is misschien overbodig om je erop te wijzen, maar als je de hele winter door wilt kunnen blijven trainen zul je een goede bakbodem moeten hebben. Niet eentje die bevriest bij de eerste de beste vorst en niet een die na een regenbui direct verandert in een soppig moeras. Een binnenbak tot je beschikking hebben is natuurlijk ideaal.

2. Zorg dat je vervoer in orde is


Laat je trailer of vrachtwagen regelmatig nakijken. En rust roest is het gezegde. Dat geldt zeker voor je paardenvervoer. Gebruik je trailer of vrachtwagen regelmatig. Het is ook altijd handig om een technische vriend of kennis te hebben.

3. Zorg voor een geheim wapen


Laarzen met een verwarmd voetbed, ze kunnen een openbaring voor je zijn. In ruitersport- of buitensportzaken kun je hand- en voetenwarmers kopen: even kneden en ze houden je ledematen een paar uur warm. Zorg ook altijd voor genoeg warme kleding: neem een extra jas mee en droge kleding, voor als je natregent. Kijk ook waar je inschrijft: als je buiten moet losrijden, is de kans groter dat de wedstrijd niet doorgaat bij slecht weer. Jammer van je voorbereiding.

4. Ga wintergerelateerde kwalen tegen


Een paard dat op een soppige bodem loopt, kan huidproblemen krijgen. Droog zoveel mogelijk de benen van je paard af en laat hem niet met druipende benen staan. Een waterafstotend middel dat je op de benen kunt smeren kan een uitkomst zijn om de huid te beschermen tegen teveel vocht.

5. Zorg dat je tijd hebt


Zorg dat je op tijd op het wedstrijdterrein bent, zodat je eerst alles op je gemakje kunt verkennen. En als je gaat springen, doe tijdens het losrijden dan mee met iemand die een paar combinaties voor jou moet. Dan worden de hindernissen voor je gebouwd, waar je op dat moment aan toe bent. Handigheidje. En heb je meer paarden? Zorg dan dat je je jonge paarden een andere keer meeneemt dan je oudere paarden. Zo voorkom je dat ze onnodig lang op de trailer staan.

Bron: Horse and Hound