istock
istock

De ideale zweetdeken

Nieuws

Gooide je vroeger een wolletje over je paard als hij had gezweet, tegenwoordig zijn er zoveel verschillende zweetdekens, dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Wol, fleece, cooler of hightech stoffen: de keuze is reuze. In Bit 240 gaan we op zoek naar de ideale zweetdeken voor elke situatie.


Op jacht naar de perfecte zweetdeken kloppen we aan bij Fleur Kramer van het Drunens Ruiterhuis. Zij is als verkoopster gespecialiseerd in dekens en het adviseren van klanten op dit gebied. Fleur: “Een zweetdeken neemt vocht van het paard op, zodat hij sneller opdroogt. Een paard kan nat zijn van het zweet na het rijden, of van het wassen. Door een zweetdeken op te leggen, trekt het vocht uit de paardenhuid in de deken. Bij sommige dekens kun je dit heel goed zien, doordat het opgenomen vocht bovenop de deken komt te liggen. Een zweetdeken is dus echt bedoeld voor de periode waarin het paard opdroogt, niet om urenlang op te houden.”

Tips van Fleur:  • Doe een bezweet paard een zweetdeken op en zet hem even op stal, ook als het paard normaal gesproken 24/7 buiten loopt. Zo krijgt hij de kans om op te drogen zonder kou te vatten. Dit geldt ook voor paarden die niet geschoren zijn of onder een deken staan. Bij warm, zomers weer gaat deze regel natuurlijk niet op.

  • Gebruik zomers, ook al is het warm, tijdens transport een dun cooler dekentje (eventueel met vliegendekenstof zijkanten). De kans dat je paard stijf wordt door tocht op zijn rug is dan veel kleiner.

  • Het ene paard droogt sneller dan het andere. Ga af en toe kijken of je paard al bijna droog is onder de zweetdeken. Is dat het geval, doe de zweetdeken dan af of vervang hem door de dagelijkse deken.

  • Laat een zweetdeken geen urenlang op en zet je paard er zeker niet mee in de wei. Hoewel het vocht door de deken heen trekt, blijft de deken wel nat en zal je paard op een gegeven moment ook klam en koud worden. Buiten gaat dit nog sneller, want de wind waait dwars door een zweetdeken heen.

  • Is je paard erg nat en is het koud? Doe hem dan twee zweetdekens over elkaar op. Het vocht zal door de dekens heentrekken en bovenop de buitenste zweetdeken komen te liggen. De onderste zweetdeken blijft droog en lekker warm en de kans dat je paard kouvat is minimaal.

  • Geen zin of tijd om de dekens van je paard steeds te verwisselen? Overweeg dan de aanschaf van een alles-in-een deken. Dit is een outdoor deken met een speciale voering die vocht doorlaat en zelf droog blijft en die je dus meteen na het rijden op kunt doen. Een dergelijke deken is wel vrij prijzig.


Zweetdekens

MateriaalFleeceCoolerWolHightech stoffen
Te gebruikenJaarrond, afhankelijk van dikteVooral zomer, afhankelijk van dikteWinterJaarrond
PrijstechnischGunstigWat duurderDuurDuur
Extra’sIn veel modellen, diktes en uitvoeringenDunne variant zeer geschikt in de zomerNatuurproduct, degelijke kwaliteitKan stijfheid voorkomen

Je leest het hele artikel nu in Bit 240, deze kun je hier bestellen.