Afbeelding

Het afscheid van Esmee

Nieuws

Je paard, je maatje, je ‘alles’… En dan is hij niet meer. Hoe ga je verder, maar ook: hoe kijk je terug op jullie tijd samen? Shevaun den Bakker verzorgde de Shetlander Esmee al een hele tijd. Ondanks dat ze niet meer met haar kon rijden, bleef ze Esmee verzorgen. Maar helaas liep Esmee een ernstige longontsteking op en moest Shevaun afscheid van haar nemen.


[row]

[seven]

“Ik verzorgde Esmee al een hele tijd. In het begin reed ik ook op haar, maar toen ik te groot werd ben ik niet gestopt met haar te verzorgen. We bleven van alles samen doen, lekker wandelen of zwemmen. We gingen ook wel eens samen hardlopen. Ondanks dat ik niet meer met haar kon rijden, wilde ik haar niet achter laten. We hadden al zo’n sterke band opgebouwd.”
[/seven]
[five]
[panel]

Esmee
1996 tot 2016


Verzorger: Shevaun den Bakker (2000)
Ras: Shetlander
Kleur: Vos bont


Esmee was altijd vrolijk en ondeugend.


[/panel]
[/five]
[/row]

Hoefbevangen


“Esmee was bekend met hoefbevangenheid, maar we leerde om de symptomen al snel te herkennen. Zodra ze kreupel ging lopen, moest ze op dieet om vervolgens alles langzaam weer op te bouwen. In de winter had ze er altijd minder last van. Dan stond ze veel binnen en konden we beter onder controle houden wat ze allemaal at.”

Longontsteking


“Toen ze opnieuw hoefbevangenheid kreeg merkte ik gelijk dat er iets niet klopte. De symptomen waren anders. Haar ademhaling was anders dan normaal. De dierenarts kwam langs er gaf haar medicijnen. Toen dit niet aansloeg kwam hij de volgende dag weer langs. Esmee kreeg zwaardere medicijnen, maar de dierenarts vertelde ons dat dit wel echt moest gaan werken. Hij dacht inmiddels dat ze een longontsteking had opgelopen. Als deze medicijnen niet aansloegen, zag het er niet goed uit.”
‘Ze liep rondjes door haar stal’

Afscheid


“Ik ging ’s ochtends voor school nog even bij Esmee langs om te kijken hoe het met haar ging. Maar toen ik haar zag, zag het er niet goed uit. Het leek wel alsof ze blind was geworden. Ze liep, ietwat in paniek, rondjes door haar stal. Haar eigenaar heeft opnieuw de dierenarts gebeld. De dierenarts dacht dat ze waarschijnlijk een virus had opgelopen. Dit had gezorgd voor de longontsteking, maar nu waarschijnlijk ook voor een hersenvliesontsteking. Hierdoor was ze waarschijnlijk zo paniekerig en blind. Ze had op dat moment veel pijn en het leek met de minuut erger te worden. Samen met haar eigenaar en de dierenarts hebben we besloten dat Esmee ingeslapen werd. De medicijnen waren duidelijk niet aangeslagen en volgens de dierenarts kon hij niets meer doen.”

Ondeugend


“Ik heb gelukkig nog goed afscheid van haar kunnen nemen en ben bij het inslapen gebleven. Het was heel bijzonder om mee te maken en ik ben blij dat ik afscheid heb kunnen nemen. Al mis ik haar natuurlijk nog erg. Ze was altijd vrolijk en ondeugend, je kon echt om haar lachen.”

Band


“Ze was mijn beste vriendin, we hadden een sterke band samen opgebouwd. Dit bewijst maar weer dat rijden niet altijd nodig is om zo’n band op te bouwen. Ook zonder te rijden kun je allerlei leuke dingen doen en samen zijn.”

[gallery link=”file” ids=”https://www.bitmagazine.nl/wp-content/uploads/2016/11/MG_6987.jpg|,https://www.bitmagazine.nl/wp-content/uploads/2016/11/IMG_5297.jpg|,https://www.bitmagazine.nl/wp-content/uploads/2016/11/Fotos-December-202.jpg|,https://www.bitmagazine.nl/wp-content/uploads/2016/11/049.jpg|”]

[hr]

Elke vrijdag vind je een nieuw verhaal online. Wil jij jouw verhaal vertellen? Geef je op!


[button href=”https://www.bitmagazine.nl/algemeen/heb-jij-je-paard-verloren-doe-je-verhaal-in-de-online-rubriek/49407/”]Geef je op[/button]
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding