IMG-20160531-WA0000
IMG-20160531-WA0000

Paradepaardje: Kleine dikke Jack heeft een blauw en een bruin oog

Nieuws

Van trouwe Tinker tot ritselige Belg, van fanatieke minishet tot atletische Shire. In deze rubriek gaan we op zoek naar de niet alledaagse paardenrassen en hun talent. Dat hoeft niet per se dressuur te zijn of springen. In deze rubriek zetten we deze opvallende paradepaardjes in de schijnwerper. Vandaag: Captain Jack Sparrow, een Irish Cob.


“Mijn paradepaardje is mijn stoere Irish Cob-ruin Captain Jack Sparrow. Hij is sinds december 2007 in mijn bezit”, vertelt Anita Domhof (46) uit Varsseveld. “Ik heb hem gevonden via Marktplaats. Hij heeft één blauw oog en één bruin oog. Dat werd in de advertentie ook duidelijk aangegeven en dat sprak me meteen aan. Op de een of andere manier bleef hij mijn aandacht trekken.”

Compact en rond


“Ik ben samen met een vriendin een aantal Tinkers wezen bekijken en had in eerste instantie een andere Tinker gekocht maar heb daar op het laatste moment toch vanaf gezien omdat het niet goed voelde. Jack stond in de buurt van Lelystad en dat vond ik toch wel een eind rijden vanuit de Achterhoek voor één paard. Uiteindelijk tóch  maar gedaan en toen ik hem zag was ik verkocht. Ik vond hem in eerste instantie eigenlijk te klein maar voor de rest vond ik hem geweldig. Hij was net 3,5 jaar dus moest ook nog helemaal uitzwaren. Nou, dat is gelukt”, zegt Anita met een knipoog. Jack is nu 12 jaar oud en ongeveer 1.50 meter hoog. “Het is het echte Cob-type: compact en rond.”

V-tje op zijn rug


“Hij heeft, volgens mij, de traditionele zwart/witte kleur met een grappig V-tje op de rechterkant van z’n rug. Zijn karakter is voor een Tinker eigenlijk heel open. Zo lang hij eerst maar even kennis kan komen maken vindt hij het al snel goed. Als je toevallig ook nog iets lekkers bij je hebt, kun je niet meer stuk. Kortom....een échte Tinker.”

Maffe vijf minuten


“Hij is verder echt wel relaxed al kan hij ook in één keer de maffe vijf minuten hebben. Dan verbaas ik mij erover dat zo’n kleine dikke zó hard kan lopen! Dat is met een buitenrit niet altijd fijn. Verkeer maakt hem niks uit. Hij is niet snel ergens van onder de indruk en daar ben ik mega blij mee.”

Ringsteken


“Mijn mooiste moment met hem was een ringsteekdemonstratie die we twee jaar geleden met een stel anderen hebben gegeven. Het was voor Jack en mij de eerste keer. Midden in het dorp met veel publiek erbij. Best spannend voor de eerste keer. Maar hoe harder het publiek begon aan te moedigen, hoe mooier hij het vond. Echt een gave ervaring.”

Lekker soepel


“Dressuur is ‘not his cup of tea’. Hij gaat liever buitenritten maken. Vrijheidsdressuur vindt hij ook geweldig. We hebben wel dressuur les, een keer per maand ongeveer. Dat is om Jack beter in balans te krijgen. Ook doe ik grondwerk en zijn we bezig met werk aan de hand volgens het systeem van de Academische Rijkunst. Alles om mijn ‘Mooie Meneer’ lekker soepel te maken en te houden. We zijn heerlijk recreatief bezig en daar hebben we allebei plezier in.....en dat is toch het aller belangrijkste!”

PS: Heb jij ook een Paradepaardje? Vul dan hier het formulier in en wie weet komt jouw paard in deze wekelijkse rubriek! Elke zondag vind je een nieuw Paradepaardje online.

FB_IMG_1441119713013
Jambette-met-zn-2en-groot