kokosolie foto Pixabay
kokosolie foto Pixabay

Kokosolie voor paarden?

Nieuws

Het is wel een beetje een hype, dat kokosolie. In de humane voeding heeft het de laatste tijd veel aan populariteit gewonnen, vanwege de vetzuursamenstelling en dat het gezonder zou zijn als bakolie, omdat het hogere temperaturen aankan zonder dat er schadelijke stoffen worden gevormd. Het is zelfs zo populair, dat het nu ook als ‘superfood’ voor paarden aangemerkt wordt. Kokosolie is stukken duurder dan andere plantaardige olie en zonder het te verwarmen kun je het niet gieten. Niet heel makkelijk in gebruik dus. En is het wel zo goed voor een paard?

  1. Bron van energie
Kokosolie is vet. En vet is energie: het bevat drie keer zoveel calorieën als koolhydraten (suiker en zetmeel). Voor paarden die zwaar moeten (duur-)presteren of die moeilijk op gewicht te houden zijn, is vaak een rantsoen aan te raden met een vetpercentage hoger dan 7 procent. In zo’n rantsoen zou kokosolie, net als andere vet- en oliesoorten, prima dienst kunnen doen als energieleverancier.


  1. Stabieler dan olie
Plantaardige olie is rijk aan onverzadigde vetzuren. Gezond, maar ook extra gevoelig voor oxidatie. Dat houdt in dat plantaardige olie heel snel ranzig wordt. Vooral lijnzaadolie, wat veel meervoudig onverzadigde vetzuren bevat, is erg gevoelig. Bij oxidatie worden vrije radicalen gevormd, die allerlei reacties aangaan met andere voedingsstoffen en daarmee  op de lange termijn een negatieve invloed kunnen hebben op de gezondheid. Kokosolie is juist rijk aan verzadigde vetzuren, welke veel minder gevoelig zijn voor oxidatie. In die zin zou je dus kunnen stellen dat kokosolie gezond is, ook voor paarden.


  1. Antibacteriële eigenschappen?
Daar waar de vetzuren in plantaardige olie heel lang zijn (langketenig), is kokosolie rijk aan ‘middenketenige vetzuren’. Deze vetzuren staan bij andere diersoorten bekend om hun antibacteriële en antimicrobiële eigenschappen en zouden het immuunsysteem kunnen versterken. Bij paarden is hier geen onderzoek naar gedaan, en aangezien paarden toch heel andere dieren zijn dan varkens, is het nog maar de vraag of deze eigenschappen ook hier gelden!

Moraal van het verhaal is dat kokosolie in ieder geval niet schadelijk is voor paarden, mits met mate gebruikt, en dat het een prima energiebron kan zijn. Maar een superfood voor paarden? Dat is wellicht een beetje overdreven.

VoerVergelijk.nl is een onafhankelijke vergelijkingswebsite die is uitgegroeid tot een platform voor paardenvoer. Op VoerVergelijk kun je paardenvoer zoeken, vergelijken en beoordelen. De database bevat alle paardenvoeders en supplementen die in Nederland en België verkrijgbaar zijn. In de kennisbank kun je waardevolle informatie vinden over voedingsgerelateerde onderwerpen.

coconut_oil_2