foto-1-large
foto-1-large

Nu in Bit: Boswachters te paard

Nieuws

Galopperen tussen de wilde koeien en paarden, als een ware cowboy helpen bij het scheiden van de kalveren en vanaf een paardenrug uitkijken over weidse vlakten. En daarvoor ook nog betaald krijgen? Dat klinkt als een droombaan! Boswachters Willem van der Wagen en Liesbeth van den Berg maakten van hun hobby hun beroep en beheren (te paard) de kuddes Schotse hooglanders en Konikpaarden van Staatsbosbeheer. Redacteur Margriet Krijn schreef het verhaal Boswachters te paard dat je nu in Bit 242 kunt lezen.


Het werkgebied van boswachters Willem van der Wagen en Liesbeth van den Berg is Nationaal Park Lauwersmeer. Het Lauwersmeergebied is ongeveer 5500 hectare groot en ligt op de grens met de provincies Friesland en Groningen. Waar eens de zee stroomde is nu een uitgestrekt terrein met ruige graslanden, afgewisseld met rietlanden en drassige gebieden. Dit maakt het gebied tot een waar vogelparadijs, maar ook andere diersoorten zoals de otter doen het inmiddels goed in het Lauwersmeer. “Om het gebied open te houden worden Konikpaarden en Schotse hooglanders als grazers ingezet. Dat doen ze erg goed en het is ook aantrekkelijk voor de vele toeristen die het gebied bezoeken”, vertelt Willem.

Wist je dat het Konikpaard…


… speciaal is gefokt om het oerpaard terug te krijgen?

… oorspronkelijk uit Polen komt?

… veel lijkt op de Tarpan?

… werd teruggefokt mede dankzij de inzet van de Duitse broers Heinz en Lutz Heck?

… sinds 1982 in Nederland is? De eerste kudde werd losgelaten in het Groningse Ennemaborg

… sindsdien in meerdere Nederlandse natuurgebieden voorkomt? Bijvoorbeeld het Lauwersmeer, Oostvaardersplassen en het rivierengebied.

Bron: Bit 242
foto-3-large