shawna karrash foto julie
shawna karrash foto julie

Shawna Karrasch: Positiviteit voorop

Nieuws

Ik moet eerlijk zeggen dat ik er wel wat bedenkingen bij had: paarden trainen volgens positieve bekrachtiging. Is de manier waarop wij paardenmensen nu met onze paarden bezig zijn zo negatief dan? Hebben we een Amerikaanse dolfijnentrainster nodig die ons vertelt hoe het anders en beter moet? Nou… misschien wel, denk ik na het interview met Shawna Karrasch (nu in Bit 242). De Amerikaanse is niet alleen super aardig en aanstekelijk enthousiast, ze is er ook van overtuigd dat paarden met haar trainingsmethode gelukkiger zijn. En wie kan daar bezwaar tegen maken?


De methode zelf, On Target Training noemt Shawna het, is minder onbekend dan ik dacht. Van het dieren trainen met een clicker heb ik wel eens gehoord en bij paarden werkt dit dus hetzelfde. Het komt erop neer dat een paard dat een bepaald gedrag uitvoert dat hem iets aangenaams oplevert, dit gedrag vaker zal vertonen. Door het paard te belonen op precies het moment dat het doet wat jij wilt, legt het paard de link tussen zijn gedrag en de beloning. Het paard bepaalt dus zelf, door wel of niet het gewenste gedrag te vertonen, of het beloond wordt of niet. Belonen gebeurt met een click en een snoepje. Ook werkt Shawna met een ‘target’: een plastic bol op een stokje (zie foto) die het paard met zijn neus aanraakt. Doordat de target een veilig baken wordt voor het paard, kan het op een gegeven moment enge situaties trotseren door op de target te focussen in plaats van op het engs in zijn omgeving.

Positief vs. negatief


Shawna vertelt dat zij de eerste was die paarden ging trainen volgens positieve bekrachtiging, want de reguliere manier is volgens negatieve bekrachtiging. Dat snap ik niet helemaal, als je tijdens het rijden iets van het paard wilt, vraag je dat (bijvoorbeeld druk op de teugel om een overgang terug te maken) en als het paard reageert, neem je de druk weg: dat is toch ook een beloning, dus positief? “Dat is negatieve bekrachtiging”, legt Shawna uit. “Daarbij neem je iets weg om het paard te belonen. Terwijl je bij positieve bekrachtiging het paard juist iets geeft; een snoepje,”

Sea World


Haar methode is overigens niet door haarzelf bedacht, maar bestaat al jaren en wordt gebruikt bij onder meer het trainen van zeezoogdieren. Shawna Karrasch was dan ook tien jaar trainster in Sea World California voordat ze de overstap maakte naar paarden. “Ik heb het idee dat mijn achtergrond als zeezoogdierentrainer me heeft voorbereid op het werken met paarden. Natuurlijk mis ik de dolfijnen en orka’s wel eens, ook daar krijg je een bijzondere band mee op den duur. Maar in de paardenwereld maak ik veel meer progressie. Het is mijn droom dat alle paardenmensen over de hele wereld op een gegeven moment op een positieve manier met hun paarden omgaan”Over Shawna Karrasch

De Amerikaanse was onlangs een weekend lang in Nederland om clinics te geven aan geïnteresseerde paardenmensen. Ze deed dit op uitnodiging van dierwetenschapper en paardengedragstherapeut Suzy Deurinck van Deurinck – Paardengedrag & Welzijn. Het was haar eerste bezoek aan Nederland, maar de bedoeling is om volgend jaar terug te komen. Verder reist Shawna de hele wereld over om haar On Target Training bij een groter publiek onder de aandacht te brengen. Dit doet ze door middel van clinics, demonstraties, lezingen, haar boek ‘You can teach your horse to do anything’ en online coaching.

 
foto-op-laatste-spread-large