141223010_ABFweb
141223010_ABFweb

Rixt van der Horst op de bres voor gehandicaptensport

Nieuws

Paralympisch dressuuramazone Rixt van der Horst zet zich in om gehandicaptensport op de kaart te zetten in Friesland. Door het vertellen van haar verhaal, wil ze kinderen op de basisschool inspireren. Het doel is laten zien dat je als gehandicapte nog heel veel kan, ook paardrijden.


Samen met acht andere paralympische sporters uit Friesland vormt Rixt de Fryske Parasporthelden. Tijdens de Paralympische Spelers in Rio waren zij goed voor 5x goud, 3x zilver en 5x brons. Ze zijn verbonden aan Sport Fryslân.

Theorieles


Op basisscholen vertellen deze sporters, waaronder Rixt, hun verhaal. Het is een theorieles, die gekoppeld kan worden aan een praktijkles, zoals bijvoorbeeld rolstoelbasketbal.

Gevoel


‘Heb je nog gevoel in dat been?’ en ‘Hoe bewaar je je evenwicht?’ zijn vragen die kinderen tijdens een les stellen. Zo leren ze dat gehandicapten nog heel veel kunnen en niet per se zielig zijn. Zelf heeft Rixt meerdere handicaps, doordat ze 10 weken te vroeg is geboren. Ze heeft onder andere spastische diplegie. De spasticiteit (verhoogde spierspanning) bevindt zich voornamelijk in haar benen, maar ook haar armfunctie is niet optimaal. Door deze beperking heeft ze veel moeite met lopen en heeft ze een evenwichtsstoornis. Desondanks lukte het haar om met het paard Caraat een zilveren en twee bronzen medailles in de wacht te slepen in Rio.

Beste idee


Rixt doet met het idee van de Fryske Parasporthelden mee aan de verkiezing Het beste idee van Friesland. Je kunt erop stemmen via deze link.

 Bron: Twitter Rixt van der Horst, debesteideeenvanfriesland.nlwebsite Rixt van der Horst

 
160716861_ABFweb