detail oog foto arnd kliniek
detail oog foto arnd kliniek

Rhino in Capelle aan den IJssel

Nieuws

Vandaag is er op een locatie in Capelle aan den IJssel de neurologische vorm van Rhinopneumonie vastgesteld. Het bedrijf heeft direct besloten dat paarden de locatie de komende vier weken niet mogen verlaten. Ook worden er geen paarden van buiten toegelaten.


Rhinopneumonie is een luchtweginfectie, die wordt veroorzaakt door een virus, namelijk het Equine Herpes Virus (EHV). De Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) heeft na onderzoek bevestigd dat het op deze locatie gaat om EHV1, de variant van rhinopneumonie die zich kan uiten in de vorm van verkoudheidsverschijnselen, abortus en/of neurologische verschijnselen.

Neurologisch


In dit geval in Capelle aan den IJssel is er sprake van een paard met neurologische verschijnselen, waarbij het virus is aangetoond. Dit onderzoek vond direct plaats nadat de eerste ziekteverschijnselen zichtbaar waren.

Hoe zie je of een paard rhino heeft?


Soms zie je een lichte verkoudheid, beetje snotterigheid, wat koorts, minder eetlust, opgelopen benen. Niets dat niet met een paar dagen rust vanzelf overgaat. Het kan zelfs voorkomen dat je helemaal niet merkt dat je paard rhino heeft. Als je na een paar dagen merkt dat de temperatuur van je paard onder de 38 graden daalt, kan hij een gewoon griepje onder de leden hebben, maar moet je toch alert zijn. Als zich in dit stadium verlammingsverschijnselen voordoen, bijvoorbeeld in de vorm van een slappe staart of achterbenen waar alle kracht uit geweken is, dan kan er sprake zijn van de gevaarlijke variant van het EHV1-type. Bij twijfel is het altijd verstandig om de dierenarts te bellen. Overigens bestaan er ook andere aandoeningen die verlammingsverschijnselen veroorzaken, dus vrees niet meteen het ergste. Als een merrie een veulen verwerpt is het echter wel beter om er vanuit te gaan dat het door rhinopneumonie komt, want dat is heel vaak het geval. Neem voorzorgsmaatregelen om de andere paarden te beschermen.

Lees hier meer over Rhinopneumonie.


Bron: Sectorraad Paarden & Bit