Hoe word ik Z-dressuur?
Hoe word ik Z-dressuur?

Hoe word ik Z-dressuur?

Sport Dressuur Wedstrijden

Onder die titel organiseerden dressuurinstructrice Barbara Koot en bijna afgestudeerd sportpsychologe Barbara Vervoort begin deze maand een clinic voor jeugdruiters. Barbara Koot vertelt enkele tips uit de tweedaagse clinic waar zowel jong als oud wat van kunnen opsteken. En die gaan niet alleen over het rijden zelf…

1. Let op je ademhaling

Barbara Vervoort behandelde tijdens de clinic in twee theorielessen de mentale aspecten waar je rekening mee moet houden als je Z wil worden. Ze vertelde hoe je je optimaal kunt voorbereiden op een wedstrijd. Ademhalingsoefeningen kunnen daarbij helpen. Als je aan het losrijden bent, zorgen ze voor ontspanning. Diep ademhalen via je buik en langzaam weer uitademen is zo’n oefening.

2. Wedstrijdrijden doe je voor jezelf

Als je je zenuwen de baas wilt zijn, moet je niet naar andere deelnemers kijken. Je eigen rijden is het enige waar je invloed op hebt. Je bent er voor jezelf.

3. Wees collegiaal

Barbara Koot vindt dat dit punt zowel voor kinderen als voor hun ouders belangrijk is: wees collegiaal naar elkaar, help elkaar in plaats van dat je elkaar als concurrenten ziet. Ofwel: wees vriendjes en vriendinnetjes met elkaar.

4. Controleer de gezondheid van je viervoeter

“Als je wil gaan rijden, is het handig om te weten wat normaal is voor je pony of paard. Dus weet je wat zijn hartslag en wat zijn temperatuur doorgaans is?”, zegt Barbara Koot. Als je herkent dat hij niet in orde is, kun je beslissen om wel of niet te gaan rijden.

5. Poets je paard voor het rijden

Als je poetst, en vooral lekker rost voor het rijden, dan maak je alvast de spieren wat losser en warm je ze op. Daarnaast kun je gelijk zien of er plekjes aan het paardenlichaam zitten die er niet eerder waren. Zoals zwellingen op het lijf of aan de benen.

6. Zorg voor een goede warming-up

Als je je paard gaat trainen, stap dan minimaal tien minuten in en stel je paard daarna wat lager en ronder in om hem los te rijden. “Als je niet weet hoe dat moet, vraag je je trainer om je dat te leren”, adviseert Barbara Koot. “Als je je pony wat lager en ronder instelt tijdens het losrijden, leer je hem zijn buikspieren aan te spannen en zorg je dat je een gezonde en sterke sportpony krijgt.”

7. Straf je paard niet

“Een paard of pony weet niet het verschil tussen goed of fout”, zegt Barbara Koot. Boos worden op je paard heeft daarom volgens haar geen zin. Je begint je oefening gewoon opnieuw.

8. Zorg voor een goede trainer

Om echt ver te kunnen komen, moet je een trainer hebben die jou begrijpt. “Zelf vind ik het prettig als een trainer ook op hoog niveau heeft gereden, die herkent de situaties waar je mee te maken krijgt en weet hoe je je voelt. Zelf op hoog niveau te hebben gereden hoeft niet altijd een voorwaarde te zijn. Wel vind ik het belangrijk dat je je als trainer kunt inleven in wat je pupil meemaakt tijdens een wedstrijd en in de voorbereiding daar naartoe. Echt contact met je trainer vind ik een must”, aldus Barbara Koot.

9. Lachen naar de jury

Wees altijd positief naar de jury en durf na je proef aan de jury te vragen hoe je dingen kunt verbeteren. Barbara Koot: “Daar is de jury voor, om je te helpen.”

10. Afwisseling

Niet alleen maar dressuurrijden, maar ook eens een sprongetje maken, op buitenrit gaan of gewoon tikkertje spelen op je pony houden jouw hoofd en dat van je pony fris.

11. Zorg dat alles in orde is

Oftewel: je moet een goed management hebben voor je paard. Laat een keer per jaar de tandarts komen en de zadelmaker, laat zijn bloed voor de zekerheid controleren, ontworm op tijd, zorg dat je paard is ingeënt, laat de hoefsmid regelmatig komen en kijk of je verdere harnachement in orde is. Past je bit wel goed en past je hoofdstel? Klemt het niet teveel achter de oren of geeft het niet teveel druk op de neus? Al die zaken dragen ook bij aan de gezondheid van je viervoeter en uiteindelijk aan het wel of niet succesvol zijn.

Vervolg

Barbara Koot en Barbara Vervoort willen een vervolg geven aan hun clinic. “We willen het ook voor volwassenen gaan doen en ook een variant maken voor springruiters. En we hebben nog meer ideeën die we willen gaan uitwerken.”

Bron: Bit & Cap