wendy-bleekemolen-blogger
wendy-bleekemolen-blogger

Blog: Demo’s geven

Nieuws

Januari betekent voor mij klaarmaken voor het evenement Flanders Horse expo in het Belgische Gent. We staan er - net als Bit - met onze stand en nemen de paarden mee om uitleg te geven. Dat is niet niks voor de paarden! Op stal staan in een drukke omgeving. Zomaar de piste in en allerlei oefeningen doen. Om stress te voorkomen en de paarden goed voor te bereiden, train ik ze op verschillende locaties.


De communicatie die je opbouwt via grondwerk en rijden zou je op verschillende plaatsen moeten bevestigen. Het is namelijk zo dat een paard al snel iets linkt met de locatie waar hij getraind wordt. Dan lijkt het meer op een pistekunstje dan op communicatie.

Alles wat je dus opbouwt in de piste kan je best ook ergens anders herhalen. Wees creatief, zo kun je ook super leuk in het bos trainen. Het voordeel van buiten trainen is dat het paard al vaak een voorwaartse drive heeft. Zo wordt het makkelijker om een bepaalde manoeuvre te vragen. Ook wij zelf veranderen vaak van energie als de locatie verandert. Op locatie iets laten zien is dikwijls moeilijker dan thuis.

Ten eerste heeft het paard thuis natuurlijk alles al gezien, maar kan hij op een vreemde locatie bang zijn voor bepaalde obstakels. Ten tweede voelen ook wij ons veel meer op ons gemak op een bekende locatie, dan wanneer we ergens op ‘vreemd’ terrein zijn.

Bij een show of wedstrijd komt natuurlijk ook de drang om goed te presteren naar boven, dit geeft vaak veel stress. Doordat wij stress ervaren, voelt het paard dat er iets niet goed is. Zeker een angstig paard kan dan heel erg bevestigd worden in zijn gevoel dat er inderdaad echt iets mis is.

Doordat onze hartslag en ademhaling omhoog gaan, geven wij aan dat er iets aan de hand is. Het ligt dan aan de sensitiviteit van jouw paard wat hij met deze info gaat doen. Ieder paard merkt het op, als vluchtdier zijn ze hier zeer gevoelig voor. Het is hun overlevingsinstinct.

Het is heel belangrijk dat je geduld en begrip toont, wanneer jouw paard aangeeft dat hij niet op zijn gemak is. Tijdens een buitenrit kom je ook heel veel prikkels tegen. Zo kan een prullenbak, een omgewaaide boom enzovoort een spandoek representeren die tegen de piste hangt. Buiten oefenen is dus een aanrader!

Het leuke aan demo’s geven, is dat je de paarden kunt helpen. Er staat geen directe prestatiedruk op het paard. In het filmpje onderaan zie je hoe ik met vier paarden een demo geef in Nederland. Het is heel mooi om te zien dat de jonge paarden het enorm spannend vinden. Het is fijn dat wanneer je veel geduld toont en ze ruimte geeft om te ontdekken dat ze toch uiteindelijk kiezen voor hetgeen je vraagt. Ze proberen eerst om een andere weg te kiezen, omdat ze overtuigd zijn dat de door jouw uitgekozen weg niet veilig is. Zo zie je de jonge palominoruin telkens tegen de cirkel ingaan, die ik voorstel. Ik vraag hen vanaf het rijpaard om mij allemaal te volgen in een cirkel. De palomino heeft stress en denkt dat de cirkel hem nog meer stress gaat geven. Een paar rondes achter elkaar kiest hij zijn eigen pad. Hij ervaart enkele malen dat dit geen verschil uitmaakt. Iedere keer vraag ik hem opnieuw erbij te komen. Uiteindelijk gelooft hij dat het misschien toch veilig en oké is om mee te doen. Ik beloon hem dan ook met een rustpauze. Ik geniet daar enorm van, dat een paard daar de vrijheid in krijgt en ook neemt!

Het kan goed zijn dat mijn aanzet om te beginnen niet goed was. Ik had misschien het desbetreffende paard iets langer tijd moeten geven om zich te verzamelen om de oefening in te gaan. Het kan zijn dat ik het met teveel enthousiasme vroeg, met teveel energie. Het kan ook zijn dat er teveel prikkels in de omgeving waren. Het maakt ook niet uit of je er precies achterkomt wat er misging in de communicatie, als je maar ziet dat er een miscommunicatie is. En vervolgens zelf rustig kan blijven om het telkens opnieuw uit te leggen.

Een mooi moment in het begin van het filmpje is als je ziet dat twee paarden bij mij komen staan, 1 blijft op de achtergrond en 1 rent nog eens weg. Het is op zo’n moment dat je de paarden leest en een beslissing neemt wat je gaat doen. Doordat ik het achterste paard die ruimte geef, doet ze later haar ‘werk’ heel goed. Ik besluit dus op dat moment om de druk van haar af te halen, omdat ze dit nodig heeft en dit zelf al aangeeft. De andere die weg rent, is daar maar twee en half jaar en geef ik dus ook de ruimte om even de benen te strekken. Die ruimte levert op dat ze zich direct met veel enthousiasme aansluit.

Het gaat hier dus echt om het vertrouwen dat er ruimte is voor communicatie. Bij de palominoruin kan je vooral naar het verschil kijken wanneer ik op de grond sta of wanneer ik op een ander paard zit. Als ik de commando’s vanaf de grond geef, heeft hij er geen probleem mee. Als ik op het andere paard zit, vindt hij het heel moeilijk. Ook heel logisch; hij was daar nog maar drie jaar en niet zadelmak. Hij heeft dus zeer weinig ervaring met commando’s van bovenaf te ontvangen. Ondanks dat, zie je dat paarden enorm bereid zijn om mee te werken.

Het is ook hun overlevingsinstinct om dat te doen. Wat wij hen kunnen aanbieden, is tijd en ruimte om zelf te ontdekken en hun eigen ik te laten zien en horen.

https://youtu.be/k8UQk1x8fko
10157208_697407890316833_8427314241331018632_n-large
10171873_697407800316842_2720889002553502307_n-large
10264531_697408990316723_1162184517890666261_n-large
10290649_697407810316841_6866067093649788102_n-large
10309485_697409826983306_8765403331900946505_n-large