120906716_ABFweb
120906716_ABFweb

EHBO bij je paard: Wat moet je kunnen?

Nieuws

Je kent de term EHBO uit de mensenwereld, maar je kunt ook EHBO toepassen op je paard. ‘Daar heb je toch een dierenarts voor?’, zul je denken. Europees specialist inwendige ziekten paard dr. Sara Torfs vindt het een must dat een paardeneigenaar EHBO kan uitvoeren op een paard. “Het kan het verschil maken tussen leven en dood”, zegt ze. Maar ze noemt meer redenen.


Er zijn drie EHBO-handelingen die een paardeneigenaar zou moeten kunnen volgens de Belgische dierenarts Sara Torfs:

1. Zelf de ernst van de situatie kunnen inschatten


Als je zelf de ernst van een situatie kunt inschatten, kun je ook beslissen of je wel of niet een dierenarts inschakelt. “Je kunt als je een EHBO-cursus voor paarden hebt gevolgd, in feite een miniversie van het onderzoek dat de dierenarts doet, uitvoeren”, zegt Torfs.

2. Zelf een verband of een drukverband kunnen leggen


“Als je zelf een drukverband kunt leggen, kun je ernstige bloedingen proberen te stoppen. Maar zelf een verband kunnen leggen, is ook makkelijk bij het verzorgen van kleine wondjes.”

3. Het verzorgen van een klein wondje


Als je zelf kleine wondjes kunt verzorgen, spaar je kosten uit voor een dierenarts. Als je het niet vertrouwt, is het altijd verstandig om een dierenarts te bellen.

Video


Hierbij een filmpje van het Rode Kruis hoe je een drukverband kunt aanleggen. Bij een paard is het in feite niet veel anders dan bij mensen.


Lees ook wat er volgens Sara Torfs in de EHBO-koffer van een stal zou moeten zitten.


Bron: Bitmagazine.nl
140310366_ABFweb